Üzlet és utazás

Biciklivel a Föld körül - Illés Adorján

"Az idegenek olyan barátok, akikkel még nem találkoztam..."

2018. november 11. - dallos.zoltan

45745604_358142004753167_3293298523625226240_n.jpg

 

1230 napja két keréken

 

A történet ott kezdődött, hogy kb 2 hónappal ezelőtt a Facebook feldobta Adorján oldalát egy közös ismerősünkön keresztül. Azonnal megfogott a sztorija, és ráírtam, hogy ha lesz lehetőségünk a jövőben, akkor szeretnék egy interjút csinálni vele, mert annyira egyedi a történet, és Adorján hozzáállása, hogy nagyon sokan tanulhatnának belőle.

 

1 hónappal később pedig sikerült összehozni egy találkozót Kolumbiában, és nagyon örülök hogy személyesen is megismerhettem Adorjánt.

 

2015 június óta úton van, biciklis földkerülő expedícióra indult Kelet felé, Ázsia, Ausztrália, Új-Zéland, Japán, USA, Mexikó, és Panama után éppen Kolumbiában, Medellin városában járt, ahol sikerült összehozni a találkozót. Eddigi útja során 42 000 km-t tett meg, 32 országban járt, 3000 felett jár a banán-számláló, és az útja során olyan saját, személyes “küldetéseket" teljesít, mint a fa ültetés minden országban, vagy pedig az őszinte mosolyú emberek arcképének gyűjtése, amiből már több, mint 1000 készült - a cél pedig hogy ezekből a fotókból egy kollázs készüljön, ami egy mosolygó bolygót fog ábrázolni :) 

maxresdefault.jpg

 

Az előkészületek

 

2015-ben az indulást megelőzte 3-4 hónap felkészülési idő: ezalatt beszerezte a szükséges felszereléseket (kerékpár, vízálló táskák, sátor, hálózsák). A bringa így mindennel együtt közel 50 kg-t nyom, 5+1 csomagot hord magánál folyamatosan: egy ruháknak, pótcipőnek, egy a felszerelésnek a biciklihez, egy a kamerához, és tartozékaihoz, egy hálózsáknak és a sátornak, valamint van egy táska a konyhafelszerelésnek, amiben a tábori főzőalkalmatosságát tartja, hogy a csodálatos napfelkeltékben, madárcsicsergés kíséretében akár a hegytetőn is el tudja készíteni a reggeli kávéját.

 

45846507_188178358783695_42519879877656576_n.jpg

 

„Meg kell tanulni élvezni az életet még annak egy szélsőséges szakaszában is”
“Előző életében” vezető mérnökként dolgozott az egyik nagy telekommunikációs cégnél, de úgy érezte, hogy sokkal többre képes, és olyan dolgokkal kezdett el foglalkozni, amivel úgy érezte értéket teremt, ami hasznos a társadalom és a Föld számára, és amit igazán szívből tud csinálni. Ennek köszönhetően elkezdett a fotózással komolyabban foglalkozni, tánc tanfolyamokra járt, és egyre több önismereti tréninget végzett, hogy rájöjjön ki is ő valójában.
„Sokkal többre vagyunk képesek, mint amit gondolunk magunkról”
Rengeteg fizikai és mentális kihívás elé állította az út. De mindeközben a komfortzónája folyamatosan növekedett, így sikerült legyűrnie minden félelmét, miközben a személyiségében is ért el olyan változásokat, melyeket régóta szeretett volna. Külön kiemelte, hogy mélyültek az emberi kapcsolatai, például a szüleivel, mióta úton van, teljesen másképp beszélgetnek mint korábban.
45907963_314367986064893_9205122123813617664_n.jpg
„Mi teremtjük meg a saját valóságunkat”
Még mielőtt bárki azt gondolná, hogy milliókra volt szüksége az elmúlt időszakban az utazásaihoz, Adorján elmesélte, hogy igazán alacsony költségvetésű a kalandja, az esetek 99%-ában ingyen szálláslehetőséget igyekszik találni – sok esetben rendőrségen, mentőknél, tűzoltóságon, iskolákban, templomban, helyi embereknél tölti az éjszakát, vagy éppen a sátrában a természetben.
A napi költségvetése 1600-1700 Ft, ami többnyire az étkezésre megy el. 
Tapasztalatai alapján az emberek nagy része jószívű, segítőkész, legyen szó bármely országról ahol eddig járt. Iránban például soha nem látott vendégszeretet várta a rossz híresztelések ellenére, szinte összevesztek a helyi lakosok érte, hogy melyikőjük lássa vendégül.
Ahogy Colin atya is mondta: „Nincsenek idegenek, csak olyan barátok, akikkel még nem találkoztam”
Adorján az útja során több féle naplót is vezet, ebből kettő online, egy pedig papír alapú. Ezekben folyamatosan rögzíti érzéseit, tapasztalatait, gondolatait, ez egyben egyfajta hála-napló is. Van egy Excel táblája, amiben azt vezeti, hogy aznap hány km-t tekert, hol aludt, mi volt a legjobb dolog, ami történt vele, volt-e olyan találkozása, akivel szívesen találkozna még. Minden országban ültet egy fát, az adott helynek rögzíti a koordinátáit, hogy a későbbiekben is tudja pontosan hova ültette.
Az út során a pénz keresésre is kreatív megoldásokat talált ki, többek közt a saját maga által készített képekből nyomtat ki néhányat, amelyet aztán könnyedén értékesíteni tud egy-egy város sétálóutcáján. A képek hátuljára ír valamilyen személyes üzenetet, kedves szavakat, és mellé ingyen ölelés is jár :) Ahogy elmondta így akár 2 óra alatt 5000 Ft-ot is tudott keresni Kolumbiában, de Japánban még ennél is nagyobb sikerei voltak. Mindeközben, ahogy Adorján mondta: „Megtanultam bízni magamban és az életben!”
 
 
 

 

Adorján utazása lassan az utolsó 6 hónaphoz közelít. Tervei közt szerepel még Ecuador, Peru, majd Bolívián keresztül Brazíliába teker, végül Rio de Janeiróból repül Európába, Portugáliába vagy Spanyolországba, onnan pedig már egy laza pár hetes tekerés és újra itthon lehet, megölelheti a szeretteit.

 

Nagyon hálás vagyok, hogy megismerhettem Adorjánt, történetéből mindannyian tanulhatunk, és kicsit átértékelhetjük a hétköznapjainkat, hogy valóban azt csináljuk-e amit szeretünk. Nála őszintébb, nyitottabb, “tisztább” és boldogabb embert nem igazán láttam életemben. Vigyázz magadra az úton, várunk haza! ;)

kövessétek Adorján kalandját: 

https://www.instagram.com/meandmybicycle.love/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://uzlet-utazas.blog.hu/api/trackback/id/tr2014365173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása