4+1 ok, amiért NEM ÉRED EL a céljaidat!

2019. január 20. - dallos.zoltan

Mi a TE akadályod, hogy elérd a kitűzött céljaid?

 

Szoktál tenni újévi fogadalmat? És be szoktad tartani?

Mert az emberek 97%-a valójában nem éri el az általa kitűzött célokat!

És, hogy mi ennek az oka?

Bemutatok 4+1 okot a korábbi tapasztalataimra alapozva, melyben segítségemre voltak a workshopokon és a mentoráláson résztvevők benyomásai, egyéb személyes találkozások során levont következtetések.

 

1.) Érjük be az „elég jó”-val

Sokszor tapasztalom, hogy sokan nem elégszenek meg az „elég jóval”, hanem a teljes tökéletességre törekszenek.

Ami azonban nem szabad, hogy megakadályozza a céljaink elérését. Nem létezik tökéletes, hanem egy fejlődési folyamat van. Ezért fontos szempont hogy elégedjünk meg az „elég jó” teljesítménnyel, és ne legyünk maximalisták, mert az csak hátráltat. Ne felejtsd mindig a folyamat során tanulsz!

„a sebesség ezerszer fontosabb, mint a tökéletesség”

 

 

 

2.) Hiányzik a támogató, inspiratív közeg

Ennek kiküszöbölésére érdemes olyan rendezvényekre, szakmai találkozókra járni, ahol lehet inspirálódni (pl. Minner rendezvények, hi5, Up Center, meetup.com, eventbrite.com) Rengeteg lehetőség áll előttünk, csak tőlünk függ, melyik a testhezálló.

 

3.) Félünk a mások elítélő véleményétől

Visszatartó erő, hogy mások kicikiznek minket, mit gondolnak arról, amit csinálunk, egyszerűen félünk az ítéletüktől.

Még a legsikeresebb emberek esetében is megvan az a 3-10%-nyi olyan réteg, akik a nem tetszésüket fejezik ki irányukban. Nem lehet, és nem is kell mindenkinek megfelelni, ki kell zárni a cinizmust.

  

4.) Engedd el a kényelmes utat, tedd közhírré a célodat

Mennyire akarod a célod elérni? Mondd el magad körül minél több embernek, akár a közösségi oldaladra is írd ki, így nagyobb lesz a nyomás, hogy elérd a célod!

Vagy fogadj mentort vagy coachot, aki külső segítséget tud nyújtani.

 

Ha mentorra van szükséged, keress bizalommal:

https://zoltandallos.com/hu/2018/11/30/mentoralas/

 

+1. Priorizáld a céljaidat

 

Túl sok lehetőség van a világban, az internet kitárta a lehetőségeinket, épp ezért kell 1-2 dolgot kiválasztani a terveink közül.

Kezdd el priorizálni, mi az, amit szívesen csinálsz és megélhetést is biztosít?

Mi az, amit a legszívesebben csinálsz, amit akkor is csinálnál, ha nem fizetnének érte?

Mi az, amiért égő vággyal kelsz fel nap, mint nap? Koncentrálj az első 1-2 legfontosabbra!

 

A legfontosabb: TEDD meg az első lépést!

 

rendezvények, workshopok:

https://www.facebook.com/zoltandallos.business/events/

 

5 üzenet fiatal vállalkozóknak

abea5084-9ae3-4712-bc80-0ca7531848a6-17872-00000ab2ead2dffd.JPEG

 

Köszönöm a lehetőséget a FIVOSZ-nak, hogy tegnap közel 500 ember előtt beszélhettem a vállalkozás indítás kihívásairól! 5 üzenetem volt, ami szerintem a kulcsa a fejlődésnek:

 

 1. építs kapcsolatokat, járj el hasonló rendezvényekre!
2. mindig azt nézd, hogy Te mit tudsz adni a másiknak.
3. építs tudatosan személyes márkát
4. támaszkodj az erősségeidre, ne a gyengeségekkel szöszölj
5. legyél türelmes :)

 

Köszönöm mindenkinek aki ott volt, és mindenkinek aki segített idáig eljutni!

 

További cikkek, videók: https://zoltandallos.com/hu

 

 


------------------------------------------------------

music credit: Emmit Fenn - Meteorite

Biciklivel a Föld körül - Illés Adorján

"Az idegenek olyan barátok, akikkel még nem találkoztam..."

45745604_358142004753167_3293298523625226240_n.jpg

 

1230 napja két keréken

 

A történet ott kezdődött, hogy kb 2 hónappal ezelőtt a Facebook feldobta Adorján oldalát egy közös ismerősünkön keresztül. Azonnal megfogott a sztorija, és ráírtam, hogy ha lesz lehetőségünk a jövőben, akkor szeretnék egy interjút csinálni vele, mert annyira egyedi a történet, és Adorján hozzáállása, hogy nagyon sokan tanulhatnának belőle.

 

1 hónappal később pedig sikerült összehozni egy találkozót Kolumbiában, és nagyon örülök hogy személyesen is megismerhettem Adorjánt.

 

2015 június óta úton van, biciklis földkerülő expedícióra indult Kelet felé, Ázsia, Ausztrália, Új-Zéland, Japán, USA, Mexikó, és Panama után éppen Kolumbiában, Medellin városában járt, ahol sikerült összehozni a találkozót. Eddigi útja során 42 000 km-t tett meg, 32 országban járt, 3000 felett jár a banán-számláló, és az útja során olyan saját, személyes “küldetéseket" teljesít, mint a fa ültetés minden országban, vagy pedig az őszinte mosolyú emberek arcképének gyűjtése, amiből már több, mint 1000 készült - a cél pedig hogy ezekből a fotókból egy kollázs készüljön, ami egy mosolygó bolygót fog ábrázolni :) 

maxresdefault.jpg

 

Az előkészületek

 

2015-ben az indulást megelőzte 3-4 hónap felkészülési idő: ezalatt beszerezte a szükséges felszereléseket (kerékpár, vízálló táskák, sátor, hálózsák). A bringa így mindennel együtt közel 50 kg-t nyom, 5+1 csomagot hord magánál folyamatosan: egy ruháknak, pótcipőnek, egy a felszerelésnek a biciklihez, egy a kamerához, és tartozékaihoz, egy hálózsáknak és a sátornak, valamint van egy táska a konyhafelszerelésnek, amiben a tábori főzőalkalmatosságát tartja, hogy a csodálatos napfelkeltékben, madárcsicsergés kíséretében akár a hegytetőn is el tudja készíteni a reggeli kávéját.

 

45846507_188178358783695_42519879877656576_n.jpg

 

„Meg kell tanulni élvezni az életet még annak egy szélsőséges szakaszában is”
“Előző életében” vezető mérnökként dolgozott az egyik nagy telekommunikációs cégnél, de úgy érezte, hogy sokkal többre képes, és olyan dolgokkal kezdett el foglalkozni, amivel úgy érezte értéket teremt, ami hasznos a társadalom és a Föld számára, és amit igazán szívből tud csinálni. Ennek köszönhetően elkezdett a fotózással komolyabban foglalkozni, tánc tanfolyamokra járt, és egyre több önismereti tréninget végzett, hogy rájöjjön ki is ő valójában.
„Sokkal többre vagyunk képesek, mint amit gondolunk magunkról”
Rengeteg fizikai és mentális kihívás elé állította az út. De mindeközben a komfortzónája folyamatosan növekedett, így sikerült legyűrnie minden félelmét, miközben a személyiségében is ért el olyan változásokat, melyeket régóta szeretett volna. Külön kiemelte, hogy mélyültek az emberi kapcsolatai, például a szüleivel, mióta úton van, teljesen másképp beszélgetnek mint korábban.
45907963_314367986064893_9205122123813617664_n.jpg
„Mi teremtjük meg a saját valóságunkat”
Még mielőtt bárki azt gondolná, hogy milliókra volt szüksége az elmúlt időszakban az utazásaihoz, Adorján elmesélte, hogy igazán alacsony költségvetésű a kalandja, az esetek 99%-ában ingyen szálláslehetőséget igyekszik találni – sok esetben rendőrségen, mentőknél, tűzoltóságon, iskolákban, templomban, helyi embereknél tölti az éjszakát, vagy éppen a sátrában a természetben.
A napi költségvetése 1600-1700 Ft, ami többnyire az étkezésre megy el. 
Tapasztalatai alapján az emberek nagy része jószívű, segítőkész, legyen szó bármely országról ahol eddig járt. Iránban például soha nem látott vendégszeretet várta a rossz híresztelések ellenére, szinte összevesztek a helyi lakosok érte, hogy melyikőjük lássa vendégül.
Ahogy Colin atya is mondta: „Nincsenek idegenek, csak olyan barátok, akikkel még nem találkoztam”
Adorján az útja során több féle naplót is vezet, ebből kettő online, egy pedig papír alapú. Ezekben folyamatosan rögzíti érzéseit, tapasztalatait, gondolatait, ez egyben egyfajta hála-napló is. Van egy Excel táblája, amiben azt vezeti, hogy aznap hány km-t tekert, hol aludt, mi volt a legjobb dolog, ami történt vele, volt-e olyan találkozása, akivel szívesen találkozna még. Minden országban ültet egy fát, az adott helynek rögzíti a koordinátáit, hogy a későbbiekben is tudja pontosan hova ültette.
Az út során a pénz keresésre is kreatív megoldásokat talált ki, többek közt a saját maga által készített képekből nyomtat ki néhányat, amelyet aztán könnyedén értékesíteni tud egy-egy város sétálóutcáján. A képek hátuljára ír valamilyen személyes üzenetet, kedves szavakat, és mellé ingyen ölelés is jár :) Ahogy elmondta így akár 2 óra alatt 5000 Ft-ot is tudott keresni Kolumbiában, de Japánban még ennél is nagyobb sikerei voltak. Mindeközben, ahogy Adorján mondta: „Megtanultam bízni magamban és az életben!”
 
 
 

 

Adorján utazása lassan az utolsó 6 hónaphoz közelít. Tervei közt szerepel még Ecuador, Peru, majd Bolívián keresztül Brazíliába teker, végül Rio de Janeiróból repül Európába, Portugáliába vagy Spanyolországba, onnan pedig már egy laza pár hetes tekerés és újra itthon lehet, megölelheti a szeretteit.

 

Nagyon hálás vagyok, hogy megismerhettem Adorjánt, történetéből mindannyian tanulhatunk, és kicsit átértékelhetjük a hétköznapjainkat, hogy valóban azt csináljuk-e amit szeretünk. Nála őszintébb, nyitottabb, “tisztább” és boldogabb embert nem igazán láttam életemben. Vigyázz magadra az úton, várunk haza! ;)

kövessétek Adorján kalandját: 

https://www.instagram.com/meandmybicycle.love/

 

 

Utazás = kreativitás

img_8849.JPG

 

 

Nem tudom Te hogy vagy vele, de én amint felülök egy repülőgépre, a kreativitásom azonnal szárnyalni kezd.
 
 
Mondjuk a repüléssel való kapcsolatom nem volt mindig ennyire “felhőtlen”. Ebben sokat köszönhetek Lóránt barátomnak, akivel az elmúlt másfél évben elég sokat utaztunk együtt, és mivel ő pilótának tanul, sokat tudott mesélni a repülők működéséről, arról, hogy miért nem kell félni a turbulenciától, és hogy hogyan készítik például a kávét 10 km-es magasságban. Az első repülésem kereken 10 éve volt, 2008-ban, amikor egy rövid Budapest-Velence járatot gondoltak ki nekem a barátaim. Elsőre furcsa érzés volt, szédültem, tapostam a padlólemezt egy-egy süllyedésnél – mintha az bármit is érne –  végül persze túléltem. Azt ezt követő években “beletörődtem” a sorsomba, mert tudtam, hogy ha el akarok jutni bizonyos helyekre a világban, akkor a repülés elkerülhetetlen. 
Ehhez képest az elmúlt két évben a repülés szerelem lett számomra, ma nekem egyet jelent a szabadsággal, és pont ez a mai London – Budapest utam (amin ez a cikk is íródik valahol Franciaország felett) kereken az idei 50. repülésem és még 2 hónap hátra van az évből…
Amikor kicsit is rossz érzéseim vannak egy-egy felszállás előtt, olyankor csak megnyitom a flightradar-t, és mindig megnyugtat az érzés, hogy ebben a pillanatban is éppen kb. 15000 gép van egyszerre a levegőben. Átlagosan 200-300 utassal számolva ez azt jelenti, hogy egy kisebb országnyi ember folyamatosan a levegőben van. Ezzel szemben évente átlagosan egy nagyobb repülőgép-katasztrófa történik, tehát az esély arra, hogy pont a Te géped fog lezuhanni: 1 a millióhoz…
screen_shot_2018-11-09_at_8_51_35_pm.png
Ma már annyira természetesen mozgok a reptereken, mint George Clooney az Egek ura című filmben és olyanokkal szoktam magam szórakoztatni mint például, hogy mérem hány perc alatt tudok átjutni a biztonsági ellenőrzésen. Az idei év legjobb befektetése egyertelműen a Priority Pass volt, amivel korlátlanul tudok besétálni a világ összes reptéri lounge-ába, és mivel kizárólag kézipoggyásszal utazom, ezáltal minimalizálom a nagyobb csomagok okozta kényelmetlenségeket és várakozási időket a reptereken.
“Amit mindenki utál a repülésben, a keringetett levegő, a mesterséges világítás, a gépi narancslé és a reptéri várók – nekem mind az otthon melegét jelentik. “ – Egek ura

Mi az összefüggés az utazás és a kreativitás között?

1. Az utazás során folyamatosan a komfort zónánkon kívül mozgunk.

Amikor éljük a “normális életünket” – persze kinek-mi a normális – olyankor a megszokott keretek között mozgunk, ebben érezzük magunkat biztonságban. Reggel csukott szemmel is lefőzzük a kávét, mert tudjuk hova kell nyúlni csészéért, lemegyünk a pékségbe a szokásos túrós táskáért, ugyanott veszünk újságot, utazunk az ismerős járművel, amiről pontosan tudjuk hol áll meg és merre tart. A velünk szembejövő információ áradatot a nyelv és a helyismeret okán könnyedén dekódoljuk. A mindennapos rutin tevékenységek során azonban alig tornáztatjuk az agyunkat, a megszokások rabjaivá válunk.

Ezzel szemben külföldön eleve úgy indulunk, hogy azonnal valamilyen idegen nyelvet kell használnunk, meg kell értetnünk magunkat és értelmeznünk kell a megszokottól eltérő jeleket, üzeneteket. Még a legátlagosabb művelet elvégzéséhez is “feladatokat” kell megoldanunk. Meg kell találni a szállást, kell venni helyi SIM-kártyát, meg kell kérdezni a kalauzt, hogy biztos jó vonatra szállunk-e miközben folyamatosan új emberek között vagyunk és új ingerek érnek. Minden esetben új szituációkat kell tudni megoldani, ez pedig stimulálja az agyat és a kreativitást.
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Zoltán Dallos (@zoltan.dallos) on


2. Bár ma már egyre több repülőn van WiFi a fedélzeten, mégis ez jellemzően drága és lassú, így inkább offline módban szoktam maradni a repülés idejére.

Mondjuk szerintem eleve az is egy csoda, hogy 10-11 km magasan egy 800 km/h-val suhanó repülőn internetezünk, néha még ma is felfoghatatlan hogy hol tart a technólogia…

Szóval offline vagyok. Nem csörög a telefon. Nem pittyeg a messenger percenként. Nem ugrik fel az új e-mail értesítés. Csak a hajtómű kellemes zúgását hallom. Emiatt jellemzően a repülési időt szoktam kihasználni olyan feladatokra, amik kreativitást igényelnek, amikben el kell merülni. lyenkor szoktam például cikkeket írni (mint ezt is), videót vágni, vagy egy-egy előadásra felkészülni.

3. A felfedezés inspirál.

Még egy hosszú, 10-12 órás repülés után is, még amikor hulla fáradt vagyok, akkor is úgy érzem, hogy maga az utazás feltöltött energiával. Teljesen más az ablakon kitekintve az Alpok havas csúcsaira révedni, mint a zsúfolt 7-es buszból figyelni a Blaha Lujza téren zajló hétköznapokat.
Az emberiségbe bele van kódolva a felfedezés iránti vágy, így jutottunk el 500 éve Amerikába, így léptünk a Holdra, és ennek köszönhetően hódítottuk meg a Föld legmagasabb hegycsúcsait is.
 
 
Szerencsére a technika rohamosan fejlődik, és a piaci verseny is az utazóknak kedvez, ma már szinte fillérekből repülhetünk bárhova a világon, ma már nem is értem, hogy az életem első 33 évében ezt a lehetőséget miért nem használtam ki.
View this post on Instagram

A post shared by Zoltán Dallos (@zoltan.dallos) on

Az 5 kedvenc "Coworking" Kávézóm Budapesten

img_8592.jpg 
Az elmúlt évtized technikai fejlődése lehetővé tette, hogy ma már szinte bármilyen munkát, tevékenységet el lehet végezni bárhonnan. Nemrég volt 10 éves az első iPhone bemutatása, ma pedig már mi sem természetesebb annál, hogy okostelefonja van mindenkinek.
 
Természetesen nem minden munka végezhető el távolról, pld nem lehet így műteni vagy fát vágni, de meglepően sok olyan terület van, ahol egy laptop segítségével bárhonnan dolgozhatunk. Egyre több cég jön rá arra, hogy a home office engedélyezésével nem csak a kolléga hatékonyságát tudják növelni (nem beszélve a lojalitásáról), hanem költséget is tud csökkenteni, kisebb iroda, kevesebb utazási költség, stb.

 

A távmunka viszont egyrészt felelősség, szükséges hozzá egy nagyfokú önkontroll és motiváció, másrészt pedig felmerül a kérdés, hogy hol jobb dolgozni: otthon, kávézókban vagy esetleg a manapság egyre divatosabb coworking irodakban.

 

 
Otthon sok a csábítás, csenget a postás, fúrnak a szomszédban,vagy éppen túl kényelmes a kanapé. A coworking iroda jellemzően minimum egy hónapos elköteleződést igényel, és egy helyhez köt, így sokaknak maradnak a kávézók, ahol manapság én is dolgozom...
 
 

De mi az igazán fontos egy kávézóban, ha hatékonyan szeretnénk ott dolgozni?

 • központi lokácio
 • Stabil, gyors internet
 • Legyen benne élet, jó hangulat, de ne legyen túl zsúfolt és hangos
 • Jó kávé és kedves személyzet
 • Kényelmes székek
 • Konnektorok
 
 
Ezen szempontok alapján összegyűjtöttem a mostani kedvenceimet Budapest belvárosában, a poszt alján kommentben jöhetnek további ajánlások!
 

Suwu

 
A Ferenciek terén eddig a Madal volt a törzshelyem, viszont az utóbbi időkben túl sokan gondolkodtak hasonlóan így elég zsúfolt és levegőtlen lett a hely. Találtam egy jó alternatívát, a Kossuth Lajos utca túloldalán, a Petőfi Sándor utcában lévő, egy éve nyitott, szintén speciality kávézót, a SUWU-t, ahol széles kávé kínálat, szuper gyors internet és kellemes dizájn várja a vendégeket.

 

 

Hygge Cafe (Bang and Olufsen store, Bálna)

 
Sokan a mai napig nem tudják hogy a Bálna szabadság híd felé néző főbejáratánál lévő Bang and Olufsen márkabolt egyben egy újhullámos kávézó is, egyedi belső dizájnnal, motorokkal, high-end audio felszerelésekkel, jó időben hangulatos terasszal. Az internet gyors, a személyzet kedves, jó a kávé, viszont a konnektorokbol lehetne kicsit több is.

 

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Zoltán Dallos (@zoltan.dallos) on

 

 
 
 

Hi5 Pub Budapest

 
 
Idén nyitott a belváros szívében, a Dessewffy utcában ez a fiatalos pub ahol mindenki pacsival (Hi5) köszönti egymást. Ettől a héttől már a megszokott itallap mellett meleg étel kínálattal is várják vendégeiket. Korábban készítettem interjút is a vezetőséggel, Andival és Attilával, akik meséltek a Hi5 pub koncepcióról. A lenti kreatív szoba 10-12 főnek, a nagy terem 35-40 főnek bérelhető, előadásra, workshopra és egyéb üzleti rendezvényekre.
 

 

img_8608.jpg

 

 

Eiffel Bistro

 
A Nyugati térnél megtalálhatóak a nagyobb kávé franchise láncok, de jellemzően mindegyikkel ugyanaz a baj, hogy zsúfoltak, drága a kávé es nem a legjobb minőség. A Bajcsy-Zsilinszky úton a Bazilika felé indulva található az egyik kedvenc helyem, az Eiffel bistro, ami reggel és délután tökéletes helyszín munkára vagy tárgyalásra, délben pedig változatos, 2-3 fogásos menüt kínálnak kedvező áron.
 

 

Kelet Kávézó és Galéria

 
Nézzünk egy jó példát a Budai oldalon is: a Bartók Béla úton ikonikussá vált a Kelet kávézó és galéria, ahol bár elég nagy a nyüzsgés, és sokszor zsúfolt, cserébe bent a hangulatos könyvespolcok, kívül pedig a védett terasz teszi otthonossá. Finom a kávé, több féle meleg étel közül is lehet választani és a nyitvatartás sem utolsó, korán nyit, későn zár és jellemzően unnepnapokon is nyitva van.
 
 
kelet-ka_ve_zo_-e_s-gale_ria-7-1.jpg

 
 
 
 

ÜZLET ÉS UTAZÁS » VLOG #112

JEGY VÁSÁRLÁS 

 

"Üzlet és Utazás" címmel tartunk egy estét, 3 vendég előadóval, 2 kapcsolatépítő szünettel, hogy a nyári szünet után mindenki kellő motivációval induljon neki a szeptembernek!

A jó hangulatról a Gere & Schubert pincészet gondoskodik.

Előadások:

Dr. Hajdú Zsanett - A világjárásból megélni számítógép nélkül?Zsanett két éven át kutatta az amazóniai indiánok gyógynövényismeretét, oktatott és biológiai projektekben vett részt, mindezt 22 évesen, lelkesedésből, anyagi háttér és nyelvtudás nélkül elindulva. Vajon mi lenne a te sztorid, ha elindulnál arra, amerre a szíved húz?

Mándó Milán - Minner.hu - Vállalkozási ötletek utazással illetve a helyfüggetlen életmóddal kapcsolatban. A Minner ma már több tízezres olvasótáborával meghatározó lett a kis- és kezdő vállalkozók körében.

Csonka Gábor - VÁNDORBOY - The most travelled Hungarian! - részletek hamarosan...

Dallos Zoltán - "1 év alatt a föld körül" - 2017-2018-ban bepótoltam azt amit az első 33 évben nem, összesen 18 országban jártam, és közben több üzleti ötlet megvalósításán kezdtem el dolgozni. Elkezdtem videózni, vlog és interjú formában, amiből mára mára közel 150 rész elérhető. Az előadásomban az elmúlt 1.5 év tapasztalatát, tanulságait osztom meg Veletek

 

És ne feledjétek, az inspiráló előadásokon túl tartunk 2 kapcsolatépítő szünetet, mert az a célom, hogy a legtöbb értéket kapjátok az este végére

 

JEGY VÁSÁRLÁS 

 

"Mentes" élet

img_6615.JPG

 

Oltványi Zsolttal beszélgettünk ebben a részben a MENTES üzem történetéről, a "mentes divatról" és az üzleti sikereikről...

Volt szó laktóz és glutén érzékenységről, a termékek gyártásának hátteréről, alapanyagokról és nem utolsósorban üzletről. És hogy mitől mentes az üzem? Attól, hogy glutén,- laktóz,- és cukormentes termékeket gyártanak.

 

 

A vásárlók, vagyis a paleo,- vegán étkezés hívei Zsolt szerint 50%-ban divatot követnek, míg a másik fél az „érzékenyek” csoportja, akik nem fogyaszthatnak cukrot, laktózt vagy épp glutént. Érdekesség, hogy a gluténnal annyira vigyázni kell, hogy a légtérbe se kerülhet be, mivel a levegőben is képes terjedni, ezért a glutént teljesen ki kell zárni az üzem területéről.

 

Random SHOW #30 / Oltványi Zsolt - Mentes cukrászüzem

 

Zsolt szerint a vállalkozás megkezdése előtt mindenképp osztani-szorozni kell, nehogy úgy járjunk, hogy olcsóbban adjuk a terméket, mint annak az előállítási költsége. Érdemes a kezdetektől fogva Excelt vezetni a megtérülésről, költségekről, alaptételekről, eladásokról. Az Excel táblázatokat kinőve a következő lépés valamilyen vállalatirányítási rendszer, ahogy azt a Mentes cukrászüzem is teszi, a folyamatainak átláthatósága érdekében.

 

Jövőbeli terv a gyártás technológia fejlesztése, hogy kevesebb típusú előállítással hasonló mennyiséget állítsanak elő. Emellett tervben van egy stúdió berendezése, ami megjeleníti mindazt, amit a cég képvisel, délelőttönként mozgásra buzdító programokkal, délutánonként „mentes” termékek előállításával, hagyományos módszerek megismerésével várja majd vendégeit.

  

A vállalkozás B2B valamint B2C területen is jelen van, vagyik kiskereknek és végfelhasználóknak is értékesít. A felhasználókat főleg online marketing eszközökkel, a közösségi médián keresztül érik el, míg a kereskedői célcsoport figyelmét elsősorban PR eszközökkel keltik fel. Főleg a nagyobb partnerek irányába nyitnak, mivel alapvető tény, hogy jobban megéri nagy mennyiségben előállítani egyfajta terméket.

További sok sikert kívánunk! :)

 

Céginformációk és rendelés: http://www.mentes.co.hu/

 

kekRandom SHOW #30 / Oltványi Zsolt - Mentes cukrászüzem 3

SHAPR - Az üzleti Tinder

screen_shot_2018-07-04_at_5_22_56_pm.png

A mai Random SHOW-ban újra előkerült a SHAPR, így gondoltam írok egy összefoglaló posztot is hozzá.

 
Miről van szó? A SHAPR célja az üzleti kapcsolatépítés, a mobilon futó applikáció ugyanolyan szisztéma szerint működik, mint a társkereső Tinder.

 

A különbség az, hogy a SHAPR elsősorban üzleti célú, így Facebook helyett a LinkedIn profilunkkal tudjuk összekötni a rendszert, és a profilokat böngészve jobbra húzzuk azt, aki szimpatikus és releváns kapcsolat lehet a vállalkozásunk számára, balra pedig azt akivel most nem szeretnénk üzleti kapcsolatba lépni.
 

 

A SHAPR profilunkon egy rövid összefoglaló után ki tudjuk tölteni, hogy milyen jellegű kapcsolatot keresünk:
 • munkatársakat vennénk fel
 • munkahelyet keresünk
 • befektetnénk egy ötletbe / startup-ba / vállalkozásba
 • mi keresünk befektetőt az ötletünkhöz
 • mentort keresünk
 • karrier váltáson gondolkozunk
 • üzleti partnert, társ-alapítót keresünk
 • egyszerűen csak inspirációt vagy barátokat keresünk
 
Ezt követően meg tudjuk adni, hogy milyen módon szeretnénk kapcsolatba lépni:
 • személyesen egy üzleti ebédre
 • reggelire, kávéra
 • telefonhívást preferálunk
 • videóhívás
 • vagy inkább munka után, esetleg hétvégén szabadidőben találkoznánk

 

A LinkedIn-ről importált adatok alapján a SHAPR profilon automatikusan megjelennek a korábbi munkahelyeink, milyen iparágakban tevékenykedtünk, valamint milyen iskolákat végeztünk.

 

 
 
Saját tapasztalatom:

 

Magyarországon egyelőre kevesen ismerik ezt a lehetőséget, kevés SHAPR regisztráció van jelenleg, viszont külföldön nagy sikere van. Február végén Londonban volt az első olyan találkozóm, amit a SHAPR segítségével egyeztettem le. A hölgy üzleti tervek készítésével, befektető közvetítéssel és mentorálással foglalkozik, így gyorsan realizáltuk, hogy a tevékenységeink milyen jól kiegészítik egymást, ugyanis ha valakinek segít az üzlet tervezésben, akkor utána a következő lépés a marketing és a kommunikáció.
 

Az első ajánlásából nem lett üzlet, viszont a másikból igen, már több mint egy hónapja dolgozunk együtt, és eddig mindenki elégedett a közös munkával.

 
És az egész ott indult, hogy kipróbáltam a SHAPR-t, az üzleti Tindert… Nincsenek véletlenek �
 
 

screen_shot_2018-07-04_at_5_31_47_pm.png

SHAPR - THE BUSINESS TINDER

Mi van a hátizsákban?

screen_shot_2018-03-26_at_1_09_05_pm.png

 

Sosem tartottam magam igazi “backpacker” turistának, de törekszem arra, hogy megtaláljam az optimális egyensúlyt a minimalizmus, a praktikum, és a kényelem dimenziói között. Nem cipelek túl sok ruhát magammal, nem viszek feladott poggyászt.

De amióta a fotózás / videózás elkezdett komolyabban érdekelni, azóta esélytelen, hogy egy hátizsákba beférjek mindennel együtt, úgyhogy új szokásokat kellett kialakítani, illetve igazodni a légitársaságok – néha szigorú – kézipoggyász szabályaihoz.

 

A gurulós kézibőröndről készült tegnap egy videó (amiben amugy meg is lehet nyerni egy alig használt TOUAREG bőröndöt), ugyhogy ebben a posztban inkább a hátizsákra és a kütyükre koncentrálok. De mindenekelőtt – nézzük meg a 3 fapados légitársaság kézipoggyász szabályait, hogy ne érjen bennünket meglepetés a beszállás során:

» Ryanair: alapárban fel lehet vinni kis méretű kézitáskát (v. hátizsákot), és egy gurulós kézipoggyászt (55x40x20), de az esetek 99,9%-ban elveszik a repülőgép mellett, és felrakják a rakodótérbe. A priority boarding esetén felengedik mindkettőt az utastérbe

» Wizzair: ITT KELL FIGYELNI: kizárólag 1 db, pár centivel nagyobb – gurulós kézipoggyász van benne az alap árban. Második kistáskát (válltáskát – hölgyek, hátizsákot, laptop táskát) kizárólag a priority boarding esetén van lehetőségünk felvinni a fedélzetre. Erre megoldás lehet ha egyiket berakjuk a másikba, úgy áthaladunk a kapun, és a felszálláskor kivesszük a törékeny dologkat – de ez nem a legelegánsabb megoldás.

» EASYJET: Hasonlóan a Wizzair-hez az alap árban kizárólag 1 db kézipoggyászszállítható, azonban itt annyiban rugalmasabbak, hogy a második kis kézit több esetben is felengedik, pld: XL lábtér választása esetén, FLEXI foglalással, vagy priority boardinggal.

 

img_0727.jpg

 

Vélemény:

Egyik oldalról lehet szidni a fapados légitársaságokat, több olyan hisztis, felháborodott posztot is olvastam hogy a kapunál levámolták az embert a plusz hátizsák miatt, és mekkora g.ci a légitársaság, stb… Azonban pár dolgot ne felejtsünk el:
 1. fillérekből utazunk, Európában óriási verseny van a fapados piacon, egyik hétvégén Milánóban kávézunk, másik hétvégén a sarki fényt kergetjük Izlandon. Ha kifogunk egy jó akciót, akkor ezt szinte egy belföldi vonatjegy áráért meg lehet járni.
 2. a fedélzeten nincs elég hely. kb 90 gurulós kézipoggyász fér el az ülések feletti tárolókban, és jellemzően 180-200 utas van egy gépen. Muszáj valahogy szabályozni.
 3. a fapados társaságnak is meg kell vmiből élnie. Olcsón utazunk, de bármilyen extra igényünk van, akkor azért fizetnünk kell. Mivel az átlag utazás tartam Európában 3-4 nap, ezért mindenki próbálja bele varázsolni magát a kis méretű kézipoggyászokba, így elkerülve a feladott poggyász díját. Érthető.
 4. aki nem tájékozódik utazás előtt a szabályokról az ne hisztizzen. Ha van olyan ismerősöd, aki meg van zavarodva a mostani szabályozástól, mint Ádám és Éva anyák napján, akkor küldd át neki kérlek ezt a cikket.

 

img_07201.jpg

 

Na és akkor térjünk vissza a kütyüs hátizsákomhoz:

» MacBook AIR 13” és töltő – enélkül nem indulok el sehova – kell munkához, videó vágáshoz, mindenhez.
» A kis biszbaszos szütyőben: töltő kábelek, áram átalakitó (UK/US/EU), toll, stb.
» jelenlegi kamerám, CANON 80D, ami bár DSLR, de videózáshoz tökéletes (kihajtható kijelző, videó közbeni autófókusz, és 1080p/60 fps felbontás miatt) » + tartalék akksik, töltők, stb. + gyári kit obi + fix 50mm 1.8 fotózáshoz + uton van a canon 10-18 mm széles látószügő objektiv, ami a vlogoláshoz még praktikusabb lesz halk motorral, megfizethető áron.
» Powerbank – minden lemerül, tölteni kell. min 10000 mAh javasolt
» mikrofonok – TAKSTAR puskamikrofon jó a közeli felvételekhez, azonban interjúhoz jobban bevált a 2 felé osztható 6m-es vezetékes változat. Több összehasonlítás néztem a RODE videomic és a Takstar között, a RODE profi, de a Takstar nem sokkal marad el minőségben, cserébe 1/5-ébe kerül kb.
» vezetékes füles – Jó dolog az Apple Airpods, de akármennyire jól birja (4-5 óra), néha akkor is lemerül. Másrészt a videó vágásnál a bluetooth technika miatt akármennyire vérprofi a cucc, van egy 1/10 másodperces késés, ami a dinamikus vágásoknál igenis számít – emiatt itt jobb a vezetékes még mindig.
» Külső winchester – Maxtor 1 TB – 1 napi VLOG kb 20-30 gb helyet foglal, és miután a év összefoglaló készítésekor a falba vertem a fejem, mert nem találtam a Kolumbiai nyers videóimat, azóta mindent megtartok, archiválok, sosem lehet tudni mikor fog kelleni újra
» XIAOMI bluetooth hangszóró – mindig jó ha szól vmi zene

Ha bármi kérdésed van ezekkel kapcsolatban, így bátran.

üdv,
Zoli

10 ötlet Facebook LIVE videókhoz

v87_2.jpg
Közel egy éve készítek rövid videókat, vlog-ot a YouTube-ra és nagyjából fél éve kezdtem el a Random SHOW-t ami során random helyszinen és időben beszélgetek inspiráló történetekről érdekes emberekkel. Ez utóbbihoz a Facebook LIVE videó formátumot választottam.
16 epizóddal a hátam mögött össze gyűjtöttem 10 olyan ötletet, tanulságot, amire érdemes figyelni:
» kamera: alapvetően nincs szükséged semmilyen komoly kamerára ahhoz, hogy jó minőségű videókat csinálj. Ma már az okostelefonok többsége 4k-ban is rögzít, de a 1080p (Full HD) bőven elég ahhoz, hogy mind a YouTUBE-ra, mind Facebook LIVE-on élvezhető minőségű videót készítsünk.
» állvány: érdemes egy jó tripod, amivel tudod rögziteni a telefont, nem dől el, nem rázkódik stb.
» mikrofon: a legtöbb visszajelzés a rossz minőségű hang miatt érkezett, ugyhogy érdemes befektetni 1-2 jó minőségű csiptetős mikrofonba. Interjúhoz találtam kinai oldalakon 2 csiptetős véggel rendelkező mikrofont 1.5 és 6 méteres hosszú kábellel is, ami a célnak megfelel
» stabil internet: érdemes olyan helyen csinálni Facebook LIVE videót, ahol minimum 10/10 mbit sebességű, megbízható internet van. Én mindig azzal kezdem, hogy a SpeedTest alkalmazással megnézem a WiFi sebességét, nehogy emiatt szakadozzon a videó
» telefon off: sajnos előfordult már hogy ezt elfelejtettem, és belecsörögtek a videóba, aminek köszönhetően megszakadt a feltöltés. Elég zavaró tud lenni. Facebook LIVEvideó során érdemes bekapcsolni a repülő üzemmódot a telefonon (a WiFi ettől függetlenül működik)
» Facebook LIVE videó indításakor figyeljünk arra, hogy vízszintesen legyen a telefon az inditáskor, mert ha álló képpel inditjuk el a felvételt, és utána fordítjuk el a kamerát, akkor menet közben már nem állitja át, és meg fog fájdulni az emberek nyaka, ha 90 fokkal el van forditva a kép :)
» A Facebook Page Manager applikációban van lehetőség átállítani HD minőségűre az élő videókat. Sajnos erre is csak 15 interjú rész után jöttem rá :)))
» A Facebook LIVE videó elérése még mindig kiemelkedő (függetlenül attól, hogy élőben hányan vannak jelen, utólag sokan látják), a Facebook algoritmusa díjazza az élő videókat, és ezzel próbálja motiválni a készítőket, hogy ezt a platformot használják. A legnépszerűbb Random SHOW epizódot már több, mint 15.000-en látták már.
» A Facebook LIVE videót a feltöltés után le tudod tölteni (Publishing Tools » Video Library), és fel tudod tölteni YouTUBE-ra, illetve ha egy interjút készítettél, akkor a hanganyagot SoundCloudra, és egyéb csatornákra. Érdemes “szétszórni” okosan a tartalmat, add meg a lehetőséget rá, hogy minél többen rátaláljanak
» És a legfontosabb: ha egy ötleted, amiről szivesen beszélnél Facebook LIVE videóformájában, kezd el. Ne gondolkozz sokáig, nincs vele vesztenivaló. Ha nem sikerül jól, akkor max letörlöd. Mi baj lehet?? Tedd meg az első lépést! Hajrá!