Tanulni, fejlődni és élni a szabadsággal – a vállalkozás indítás kihívásai

2019. augusztus 18. - dallos.zoltan

william-iven-gcsnospexfs-unsplash.jpg

 

Alkalmazott, vagy vállalkozó?

 

Habár alkalmazottként dolgozni egyelőre elterjedtebbnek számít, mint vállalkozni, mégis sok alkalmazottban merül fel – talán éppen akkor, amikor a reggeli csúcsidőben a munkahelyére igyekszik –, hogy szívesen belevágna valamilyen saját projektbe, vállalkozásba. Talán van is már konkrét ötletük, de nem tudják, hogyan valósítsák meg. Az alábbiakban arról lesz szó, hogy mik a vállalkozás indítás kihívásai, és miért éri meg belevágni.

 

Ne hagyd, hogy a korlátok határozzák meg, hogyan élsz!

 

Mindenekelőtt a vállalkozásról szőtt álmok azért indulnak el viszonylag ritkán a megvalósítás útján,  mert nehéz hátrahagyni azt, amit megszoktunk. Sokan nehezen engedik el az alkalmazotti lét biztonságát – amiben teljesen igazuk van. Vállalkozni kockázatot jelent – hiszen az, hogy a saját lábadra állsz, azt is jelenti, hogy mostantól a te felelősséged, hogy elegendő ügyfeled és bevételed legyen.

Szerencsére a vállalkozás tanulható. Mialatt alkalmazottból vállalkozóvá válsz, kialakítasz proaktív szokásokat, megtanulsz az erősségeidre alapozni, fejleszted a helyzetfelismerő képességedet stb. Így életed részévé válnak olyan rutinok, amik pozitív hatással vannak az üzletmenetre, és némi idő elteltével vállalkozóként is úgy érezheted, biztos talajon mozogsz.

 

Mielőtt belefogsz: fejleszd a pénzügyi tudásodat!

 

A pénzügyi jártasság sajnos nemigen kerül be a tantervbe, mégis felnőtt életünk első napjától szükségünk lesz rá, akár alkalmazottként, akár vállalkozóként dolgozunk – ez utóbbi esetben pedig létfontosságú. Részét képezi az, hogyan árazod a termékeidet/szolgáltatásodat, hogyan fekteted be az erőforrásaidat, hogyan tartod egyensúlyban a cash-flow-t stb. Ahhoz, hogy elsajátítsd ezt a tudást, rendelkezésre állnak képzések, könyvek, csoportok – úgyhogy érdemes szétnézni, mi a kínálat.

 

Folyamatosan bővítsd a kapcsolati hálódat!

 

Egy kezdő vállalkozó általában nem jól összeszokott munkatársak között tölti a munkanapjait, ahogy azt egy alkalmazott teszi. Vállalkozóként nekünk kell kialakítanunk a saját közegünket, közösségünket. Embereket kell találnunk, akikkel együttműködhetünk, akár közös projekteket indíthatunk, illetve akikkel tudást cserélhetünk és megoszthatjuk a vállalkozói lét kihívásait. Ilyen emberekhez pedig tudatos kapcsolatépítés útján juthatunk el. A kapcsolatépítés nem azt jelenti, hogy megismerkedünk „a megfelelő emberekkel”, akik által nem megérdemelt előnyökhöz jutunk. A kapcsolatépítés lényege, hogy tudatosan keressük azok társaságát, akikkel jól tudunk együtt gondolkodni, akik inspirálnak minket, és akikkel közös érdeklődési területek mentén tudunk együttműködni.

A vállalkozás elindításától kezdve, de valójában már attól a pillanattól kezdve, hogy megfogalmazod, milyen ötletet szeretnél megvalósítani, járj el olyan rendezvényekre, eseményekre, ahol új ismeretségeket köthetsz. Itt a másik ember iránti nyitott, érdeklődő hozzáállással vegyél részt a beszélgetésekben (és még véletlenül se próbáld öt percen belül lepipálni a másik felet a saját eredményeiddel), és közben jól érthetően – de nem dicsekedve – kommunikáld beszélgetőpartnered felé, hogy mivel foglalkozol. Így akár későbbi üzletkötések lehetőségét is megalapozhatod.

 

Ahol új embereket ismerhetsz meg

 

A tudatos kapcsolatépítés tehát azt jelenti, hogy vállalkozóként tudatosan alakítod, milyen közegben vagy nap mint nap. Míg egy alkalmazottnak ez adott, és bizony kevés választási lehetősége van, addig vállalkozóként a lehetőségek a kapcsolatok terén is sokkal tágabbak. Nézzük, milyen rendezvényekre érdemes ellátogatnod:

 • Szakmai és üzleti rendezvények. A szakmai kiállításoknak, esteknek, expóknak, konferenciáknak nemcsak az a célja, hogy értesülj az adott ágazat újdonságairól, hanem terepként szolgálnak ahhoz is, hogy új üzleti kapcsolatok szövődhessenek. Mivel Nyugat-Európában és Észak-Amerikában magától értetődő része az üzleti világnak a rendezvények látogatása, rengeteg eseményt meghirdetnek, és ha külföldön jársz, az utazásod közben részt vehetsz egy-egy ilyen programon. Jellemzően Facebookon is meghirdetik ezeket az eseményeket, így nem nehéz rájuk akadni.
 • Meeutpok. A meetup olyan informális találkozó, amin olyan emberek vesznek részt, akiket összeköt valamilyen közös érdeklődés, hobbi, tevékenység. A véletlenen múlik, hogy egy adott meetupra épp kik mennek el, így nincs két egyforma találkozó, két egyforma csapat. Böngészd át a meetup.com-ot, hogy értesülj a következő, téged is érdeklő találkozóról.
 • Közösségi irodák. A co-working irodák a szabadúszók, egyéni vállalkozók, helyfüggetlen szakemberek és néhány fős kis cégek, startupok lelőhelyei. Nemcsak a munkavégzéshez szükséges minden irodai eszköz áll itt rendelkezésre, de ahhoz is adott a lehetőség, hogy egy kávé mellett megismerkedj és elbeszélgess hozzád hasonló vállalkozókkal.

 

room-l9qpabikkhw-unsplash.jpg

 

Szerelkezz fel névjegykártyákkal!

 

Mindig legyen nálad névjegykártya, mert nem biztos, hogy a friss ismerős másnap is minden fontos részletre emlékezni fog veled kapcsolatban. Ám ha adtál neki névjegyet, nagyon könnyen kapcsolatba tud veled lépni. Egy jó névjegyen mindig szerepelnek az alábbiak:

 • a név, telefonszám, e-mail-cím mellett a weboldalad címe és a hozzá kapcsolódó közösségi oldalak, csatornák (Facebook, Instagram, YoutTube);
 • egy rövid szlogen vagy néhány szó, ami egyértelművé teszi, hogy mivel foglalkozol;
 • a vállalkozás logója; esetleg olyan, kisebb fotó, ami szintén jelzi, mi a vállalkozás profilja.
 • Mindez nem kevés adat, de az újabb trendek szerint szokássá vált, hogy a névjegykártya mindkét oldalát kihasználják, így már elegendő hely fog rendelkezésedre állni.

 

Törekedj a sokoldalúságra!

 

A pénzügyi és a kapcsolatépítési gyorstalpaló mellett alighanem még egy kihívással fogsz találkozni rögtön az elején – ez is része annak, hogy alkalmazottból vállalkozóvá válasz. Míg az alkalmazottak jellemzően egy-két dologra szakosodnak, addig egy vállalkozónak mindenhez kell értenie egy keveset: tisztában kell lennie az alapvető jogszabályokkal, könyveléssel, értenie kell a marketinghez és a márkaépítéshez, jól kell tudnia használni a közösségi médiát, és amikor arról dönt, kikkel fog együttműködni különböző üzleti projekteken, akkor a HR-képességeit veti be. Ráadásul látnia kell a részletekből összeálló egész rendszert. Természetesen vállalkozóként érdemes körülvennünk magunkat szakértőkkel, de azokon a területeken, amikhez a vállalkozásunk kapcsolódik, nem szabad sötétben tapogatóznunk. A kudarc lehetőségét és a sérülékenységet éppen az növeli meg, ha valamilyen téren vakfoltjaink vannak.

 

A szabadság megfizethetetlen

 

Mindezek után aligha kérdés számodra, hogy vállalkozni egyet jelent azzal, hogy kilépsz a komfortzónádból és folyamatosan fejlődsz. Új készséget kell elsajátítani, és képesnek kell lenni a megújulásra.

Cserébe viszont élvezheted annak a szabadságát, hogy azzal foglalkozol, amit igazán szeretsz, és te alakíthatod ki a magad számára a kereteket. Ez pedig annyi energiát és lendületet ad, ami átsegít majd a hullámvölgyeken, és átlendít a hullámhegy felé. Ha bővebben érdekel a téma, akkor olvass bele az Alkalmazottból Vállalkozó c. könyvbe!

 

 

(boritó kép:  William Iven on Unsplash)

Alkalmazottból Vállalkozó?!

 

 

Azok között, akik reggelente 7 és 9 óra között a munkahelyükre igyekeznek, sokan vannak, akikben egy vállalkozó lappang. Talán maguk is érzik ezt, és fel-felmerül bennük, hogy nincsenek a helyükön, vagy már van is egy konkrét ötletük, amire egy vállalkozást építenének. Csak nem tudják, hogyan fogjanak neki. Az alábbiakban végigvesszük, milyen szemléletmódot és készségeket hasznos már a vállalkozás kezdetén elsajátítani, és szó esik arról, milyen feltételeket érdemes kialakítani az indulásnál.

 

Mi tart vissza? Bontsd le a korlátokat!

 

Nagyon sokan vannak, akik évek óta ülnek egy vállalkozási ötleten, de nem fognak neki a megvalósításnak. Arról álmodoznak, mi lenne, ha… de a végtelenségig halogatják. Ha megkérdezzük ezeket a küszöbön toporgó vállalkozójelölteket, mi tartja vissza őket, nagyon hasonló dolgokat mondanak. Például:

 • Nehezen engedik el az alkalmazotti lét biztonságát és viszonylagos kényelmét. Sokan nem is tudják, milyen sokat jelent az életükben az az apró, de markáns tényező, hogy minden hónap 10-éig megkapják a fix összegű fizetésüket, amíg fel nem merül annak eshetősége, hogy a jövő hónaptól nem fog megérkezni a számlájukra ez az összeg. Arról nem is beszélve, hogy vissza kellene adniuk a céges telefont, céges laptopot, céges autót… Sokan mondogatják, hogy nem szeretik az állásukat és a munkahelyüket, de ha felmerül, hogy eltűnik az életükből ez a munkahely, kiderül, hogy az elvesztésétől való félelem erősebb, mint az iránta érzett utálat. Mert a bizonytalanság veszélyesebbnek tűnik, mint egy kellemetlen, de ismerős és kiszámítható dolog. Szinte mind így vagyunk ezzel. Így vagyunk összerakva, ilyen az emberi működés.
 • Félnek a kudarctól. Attól, hogy nem sikerül megélhetést építeniük az üzleti ötletükre, és egy év múlva ott állnak pénzügyi tartalékok nélkül. Legyünk őszinték: van alapja ennek a félelemnek, még akkor is, ha valaki üzleti zseni. Kérdés, hogy annak is van-e alapja, hogy e miatt a félelem miatt ne vágjanak bele?
 • Nem látnak maguk előtt pozitív példát és a társas környezetük sem bátorítja őket. Manapság még többen dolgoznak alkalmazottként, mint vállalkozóként, így az ember közvetlen hozzátartozói, távolabbi rokonai, barátai is jó eséllyel alkalmazottak. Érthető módon ők általában inkább az alkalmazotti léthez ragaszkodnak, és – merő jó szándékból – a kételyeket erősítik fel a vállalkozópalántákban.

 

 

Ha magadra ismertél az iménti pontok valamelyikében vagy mindegyikében, akkor azt javaslom, tedd fel a kérdést: elég erős indokok ezek arra, hogy ne tégy egy próbát a szívednek kedves ötleteddel? Elég kifogás mindez ahhoz, hogy meg se próbáld megvalósítani az álmodat? Én azt gondolom, hogy nem. Ha felkészült vagy, akkor sikerülni fog, hogy alkalmazottból vállalkozóvá válj. Az alábbiakban megnézzük, mire érdemes felkészülnöd, hogy a sikeres vállalkozások számát gyarapítsd!

 

2 dolog, amire előre készülj fel

 

Van néhány dolog, amik vállalkozói készségek, de már a vállalkozás indítása előtt érdemes elkezdeni őket fejleszteni, egyrészt mert alkalmazottként is hasznát veszed ezeknek, másrészt jobban jársz, ha rutinná válnak, mire belefogsz a vállalkozásba.

 1. Fejleszd a pénzügyi jártasságodat! Sajnos ez a terület szinte teljes egészében kimarad a közoktatásból (igaz, ezen a téren már látni pozitív kezdeményezéseket), így hát mindenkinek magának kell pótolnia a tudásbeli hiányosságokat. Rendelkezésre állnak könyvek, képzések, csoportok, amik a pénzügyi ismeretek gyarapítását szolgálják. Javaslom, élj ezekkel a lehetőségekkel, hogy tudatosabban tervezd meg a pénzügyeidet és átgondoltabban használd fel az erőforrásaidat.
 2. Bővítsd a kapcsolati hálódat! Nem arra célzok, hogy ismerkedj meg „a megfelelő emberekkel”, és igyekezz nem megérdemelt előnyökhöz jutni. Ehelyett arról van szó, hogy légy nyitott új ismeretségekre és járj el olyan alkalmakra, ahol emberekkel találkozhatsz. Ne zárd el magad más emberektől, inkább keresd olyanok társaságát, akikkel együtt tudsz gondolkodni. Fontos az is, hogy nem dicsekedve, de jól érthetően kommunikáld feléjük, miben vagy jó, megteremtve így annak a lehetőségét, hogy valaki megtaláljon egy megbízással vagy megrendeléssel. Az Alkalmazottból Vállalkozó könyvben konkrét tippeket találsz arra, hol és hogyan lehet ismerkedni oly módon, hogy az természetesen hasson.

 

Válj sokoldalúvá!

 

Az alkalmazottból vállalkozóvá válás egyik legnagyobb váltása, hogy míg alkalmazottként az ember egy-két kisebb feladatra szakosodik, egy kis csavart képezve egy nagy gépezetben, addig vállalkozóként egy egész rendszert kell átlátnia, és valamennyit értenie kell szinte minden részfeladathoz (azzal együtt is, hogy természetesen érdemes szakértők, szakemberek tudását igénybe venni).

Például tetszik, vagy sem, foglalkozni kell az online marketinggel. Az online marketing használata olyan manapság, mint száz évvel ezelőtt az írás-olvasás elsajátítása. Sokan mondják, hogy nem szeretik a közösségi médiát, nem szeretik ott tölteni az idejüket. Magánemberként rendben van, ha valaki nem oszt meg fotókat, de ha szeretne egy terméket vagy szolgáltatást eljuttatni a vevőkhöz, akkor jelen kell lennie és meg kell mutatnia a termékét a közösségi média azon platformjain, ahol a potenciális vevők is vannak, különben nagy hátrányból indul.

 

 

Emellett egy vállalkozónak fontos képben lennie néhány alapvető jogi fogalommal, hogy képes legyen értelmezni a szerződéseket és tudja, mit ír alá. El kell sajátítania a könyvelési alapokat is, például azt, hogy mi az áfa, illetve ha valaki KATA adózást választ, akkor annak mik a feltételei.

 

Hogyan fogj bele?

 

Ha félelmetesnek tűnik a gondolat, hogy beleugorj a mély vízbe, vagy rögtön az elején céget alapíts, választhatsz valamilyen köztes, átmeneti megoldást. Sokan például részmunkaidős állásban dolgozva kezdenek neki a vállalkozásnak, így rendelkeznek bizonyos szintű létbiztonsággal, de jut idejük és energiájuk a saját projektjükre is. Mások egyetlen nagy megbízóval rendelkeznek az indulásnál, akitől folyamatosan kapnak munkát, és mellette elkezdik felépíteni a vállalkozásuk további lábait. Elképzelhető, hogy egy-két év alatt úgy kinövi magát a business, hogy szükséges lesz egy kis átszervezés, és nyugodtabb szívvel hagyod ott a részmunkaidős állásodat, vagy újratárgyalod a feltételeket az immár túl sok időt igénybe vevő megbízóddal. Ha megteremted a fokozatos fejlődés lehetőségét, te magad is lépésről lépésről, újabb és újabb dolgokat tanulva tudsz haladni, ahelyett hogy elborítana egy nagy és hirtelen történő váltás.

Vállalkozási formák tekintetében fontos tudnod azt is, hogy nem szükséges az elején céget (kft.-t, bt.-t) alapítanod – lehetsz egyéni vállalkozó is. Ha ezt választod, indíthatsz KATA vállalkozást, ez esetben a kisvállalkozások tételes adóját kell hónapról hónapra egy összegben fizetned, az elvégzett munkáról pedig számlát állítasz ki. A KATA adózás nagyon kedvező környezetet és rugalmas feltételeket teremt a vállalkozásnak, mert bármikor szüneteltetheted és újraindíthatod, illetve nem ró nehezen teljesíthető költségeket az induló vállalkozásokra.

 

Amiért megéri

 

A vállalkozás nem sétagalopp. Egy sikeres vállalkozás mögött nemcsak egy jó ötlet és sok-sok befektetett munka van, hanem proaktív, dinamikus szemléletmód. Én magam immár három éve vagyok vállalkozó, és ha feltennék nekem a kérdést, hogy mi az, amiért megéri, két szót mondanék: szabadság és a fejlődés.

Alkalmazottként többnyire a komfortzónán belül, vállalkozóként a komfortzónán kívül vagyunk. Egyvalami biztos: kizárt, hogy belesüllyedjünk a megszokásba, mert mindig jönnek új helyzetek, új projektek, új kihívások, amik egyúttal a folyamatos fejlődés lehetőségét is megteremtik. Ezek visznek előre.

A szabadság pedig azt jelenti számomra, hogy eldönthetem, hogy mikor mit csinálok. Azzal a tudattal kelek fel minden reggel, hogy olyasmivel töltöm a napomat, amiért lelkesedem és amivel szeretek foglalkozni. Ez az, amiről soha nem szeretnék lemondani.

 

Olvass bele az ALKALMAZOTTBÓL VÁLLALKOZÓ könyvembe, kattints a képre:

 

4+1 ok, amiért NEM ÉRED EL a céljaidat!

Mi a TE akadályod, hogy elérd a kitűzött céljaid?

 

Szoktál tenni újévi fogadalmat? És be szoktad tartani?

Mert az emberek 97%-a valójában nem éri el az általa kitűzött célokat!

És, hogy mi ennek az oka?

Bemutatok 4+1 okot a korábbi tapasztalataimra alapozva, melyben segítségemre voltak a workshopokon és a mentoráláson résztvevők benyomásai, egyéb személyes találkozások során levont következtetések.

 

1.) Érjük be az „elég jó”-val

Sokszor tapasztalom, hogy sokan nem elégszenek meg az „elég jóval”, hanem a teljes tökéletességre törekszenek.

Ami azonban nem szabad, hogy megakadályozza a céljaink elérését. Nem létezik tökéletes, hanem egy fejlődési folyamat van. Ezért fontos szempont hogy elégedjünk meg az „elég jó” teljesítménnyel, és ne legyünk maximalisták, mert az csak hátráltat. Ne felejtsd mindig a folyamat során tanulsz!

„a sebesség ezerszer fontosabb, mint a tökéletesség”

 

 

 

2.) Hiányzik a támogató, inspiratív közeg

Ennek kiküszöbölésére érdemes olyan rendezvényekre, szakmai találkozókra járni, ahol lehet inspirálódni (pl. Minner rendezvények, hi5, Up Center, meetup.com, eventbrite.com) Rengeteg lehetőség áll előttünk, csak tőlünk függ, melyik a testhezálló.

 

3.) Félünk a mások elítélő véleményétől

Visszatartó erő, hogy mások kicikiznek minket, mit gondolnak arról, amit csinálunk, egyszerűen félünk az ítéletüktől.

Még a legsikeresebb emberek esetében is megvan az a 3-10%-nyi olyan réteg, akik a nem tetszésüket fejezik ki irányukban. Nem lehet, és nem is kell mindenkinek megfelelni, ki kell zárni a cinizmust.

  

4.) Engedd el a kényelmes utat, tedd közhírré a célodat

Mennyire akarod a célod elérni? Mondd el magad körül minél több embernek, akár a közösségi oldaladra is írd ki, így nagyobb lesz a nyomás, hogy elérd a célod!

Vagy fogadj mentort vagy coachot, aki külső segítséget tud nyújtani.

 

Ha mentorra van szükséged, keress bizalommal:

https://zoltandallos.com/hu/2018/11/30/mentoralas/

 

+1. Priorizáld a céljaidat

 

Túl sok lehetőség van a világban, az internet kitárta a lehetőségeinket, épp ezért kell 1-2 dolgot kiválasztani a terveink közül.

Kezdd el priorizálni, mi az, amit szívesen csinálsz és megélhetést is biztosít?

Mi az, amit a legszívesebben csinálsz, amit akkor is csinálnál, ha nem fizetnének érte?

Mi az, amiért égő vággyal kelsz fel nap, mint nap? Koncentrálj az első 1-2 legfontosabbra!

 

A legfontosabb: TEDD meg az első lépést!

 

rendezvények, workshopok:

https://www.facebook.com/zoltandallos.business/events/

 

5 üzenet fiatal vállalkozóknak

abea5084-9ae3-4712-bc80-0ca7531848a6-17872-00000ab2ead2dffd.JPEG

 

Köszönöm a lehetőséget a FIVOSZ-nak, hogy tegnap közel 500 ember előtt beszélhettem a vállalkozás indítás kihívásairól! 5 üzenetem volt, ami szerintem a kulcsa a fejlődésnek:

 

 1. építs kapcsolatokat, járj el hasonló rendezvényekre!
2. mindig azt nézd, hogy Te mit tudsz adni a másiknak.
3. építs tudatosan személyes márkát
4. támaszkodj az erősségeidre, ne a gyengeségekkel szöszölj
5. legyél türelmes :)

 

Köszönöm mindenkinek aki ott volt, és mindenkinek aki segített idáig eljutni!

 

További cikkek, videók: https://zoltandallos.com/hu

 

 


------------------------------------------------------

music credit: Emmit Fenn - Meteorite

Biciklivel a Föld körül - Illés Adorján

"Az idegenek olyan barátok, akikkel még nem találkoztam..."

45745604_358142004753167_3293298523625226240_n.jpg

 

1230 napja két keréken

 

A történet ott kezdődött, hogy kb 2 hónappal ezelőtt a Facebook feldobta Adorján oldalát egy közös ismerősünkön keresztül. Azonnal megfogott a sztorija, és ráírtam, hogy ha lesz lehetőségünk a jövőben, akkor szeretnék egy interjút csinálni vele, mert annyira egyedi a történet, és Adorján hozzáállása, hogy nagyon sokan tanulhatnának belőle.

 

1 hónappal később pedig sikerült összehozni egy találkozót Kolumbiában, és nagyon örülök hogy személyesen is megismerhettem Adorjánt.

 

2015 június óta úton van, biciklis földkerülő expedícióra indult Kelet felé, Ázsia, Ausztrália, Új-Zéland, Japán, USA, Mexikó, és Panama után éppen Kolumbiában, Medellin városában járt, ahol sikerült összehozni a találkozót. Eddigi útja során 42 000 km-t tett meg, 32 országban járt, 3000 felett jár a banán-számláló, és az útja során olyan saját, személyes “küldetéseket" teljesít, mint a fa ültetés minden országban, vagy pedig az őszinte mosolyú emberek arcképének gyűjtése, amiből már több, mint 1000 készült - a cél pedig hogy ezekből a fotókból egy kollázs készüljön, ami egy mosolygó bolygót fog ábrázolni :) 

maxresdefault.jpg

 

Az előkészületek

 

2015-ben az indulást megelőzte 3-4 hónap felkészülési idő: ezalatt beszerezte a szükséges felszereléseket (kerékpár, vízálló táskák, sátor, hálózsák). A bringa így mindennel együtt közel 50 kg-t nyom, 5+1 csomagot hord magánál folyamatosan: egy ruháknak, pótcipőnek, egy a felszerelésnek a biciklihez, egy a kamerához, és tartozékaihoz, egy hálózsáknak és a sátornak, valamint van egy táska a konyhafelszerelésnek, amiben a tábori főzőalkalmatosságát tartja, hogy a csodálatos napfelkeltékben, madárcsicsergés kíséretében akár a hegytetőn is el tudja készíteni a reggeli kávéját.

 

45846507_188178358783695_42519879877656576_n.jpg

 

„Meg kell tanulni élvezni az életet még annak egy szélsőséges szakaszában is”
“Előző életében” vezető mérnökként dolgozott az egyik nagy telekommunikációs cégnél, de úgy érezte, hogy sokkal többre képes, és olyan dolgokkal kezdett el foglalkozni, amivel úgy érezte értéket teremt, ami hasznos a társadalom és a Föld számára, és amit igazán szívből tud csinálni. Ennek köszönhetően elkezdett a fotózással komolyabban foglalkozni, tánc tanfolyamokra járt, és egyre több önismereti tréninget végzett, hogy rájöjjön ki is ő valójában.
„Sokkal többre vagyunk képesek, mint amit gondolunk magunkról”
Rengeteg fizikai és mentális kihívás elé állította az út. De mindeközben a komfortzónája folyamatosan növekedett, így sikerült legyűrnie minden félelmét, miközben a személyiségében is ért el olyan változásokat, melyeket régóta szeretett volna. Külön kiemelte, hogy mélyültek az emberi kapcsolatai, például a szüleivel, mióta úton van, teljesen másképp beszélgetnek mint korábban.
45907963_314367986064893_9205122123813617664_n.jpg
„Mi teremtjük meg a saját valóságunkat”
Még mielőtt bárki azt gondolná, hogy milliókra volt szüksége az elmúlt időszakban az utazásaihoz, Adorján elmesélte, hogy igazán alacsony költségvetésű a kalandja, az esetek 99%-ában ingyen szálláslehetőséget igyekszik találni – sok esetben rendőrségen, mentőknél, tűzoltóságon, iskolákban, templomban, helyi embereknél tölti az éjszakát, vagy éppen a sátrában a természetben.
A napi költségvetése 1600-1700 Ft, ami többnyire az étkezésre megy el. 
Tapasztalatai alapján az emberek nagy része jószívű, segítőkész, legyen szó bármely országról ahol eddig járt. Iránban például soha nem látott vendégszeretet várta a rossz híresztelések ellenére, szinte összevesztek a helyi lakosok érte, hogy melyikőjük lássa vendégül.
Ahogy Colin atya is mondta: „Nincsenek idegenek, csak olyan barátok, akikkel még nem találkoztam”
Adorján az útja során több féle naplót is vezet, ebből kettő online, egy pedig papír alapú. Ezekben folyamatosan rögzíti érzéseit, tapasztalatait, gondolatait, ez egyben egyfajta hála-napló is. Van egy Excel táblája, amiben azt vezeti, hogy aznap hány km-t tekert, hol aludt, mi volt a legjobb dolog, ami történt vele, volt-e olyan találkozása, akivel szívesen találkozna még. Minden országban ültet egy fát, az adott helynek rögzíti a koordinátáit, hogy a későbbiekben is tudja pontosan hova ültette.
Az út során a pénz keresésre is kreatív megoldásokat talált ki, többek közt a saját maga által készített képekből nyomtat ki néhányat, amelyet aztán könnyedén értékesíteni tud egy-egy város sétálóutcáján. A képek hátuljára ír valamilyen személyes üzenetet, kedves szavakat, és mellé ingyen ölelés is jár :) Ahogy elmondta így akár 2 óra alatt 5000 Ft-ot is tudott keresni Kolumbiában, de Japánban még ennél is nagyobb sikerei voltak. Mindeközben, ahogy Adorján mondta: „Megtanultam bízni magamban és az életben!”
 
 
 

 

Adorján utazása lassan az utolsó 6 hónaphoz közelít. Tervei közt szerepel még Ecuador, Peru, majd Bolívián keresztül Brazíliába teker, végül Rio de Janeiróból repül Európába, Portugáliába vagy Spanyolországba, onnan pedig már egy laza pár hetes tekerés és újra itthon lehet, megölelheti a szeretteit.

 

Nagyon hálás vagyok, hogy megismerhettem Adorjánt, történetéből mindannyian tanulhatunk, és kicsit átértékelhetjük a hétköznapjainkat, hogy valóban azt csináljuk-e amit szeretünk. Nála őszintébb, nyitottabb, “tisztább” és boldogabb embert nem igazán láttam életemben. Vigyázz magadra az úton, várunk haza! ;)

kövessétek Adorján kalandját: 

https://www.instagram.com/meandmybicycle.love/

 

 

Utazás = kreativitás

img_8849.JPG

 

 

Nem tudom Te hogy vagy vele, de én amint felülök egy repülőgépre, a kreativitásom azonnal szárnyalni kezd.
 
 
Mondjuk a repüléssel való kapcsolatom nem volt mindig ennyire “felhőtlen”. Ebben sokat köszönhetek Lóránt barátomnak, akivel az elmúlt másfél évben elég sokat utaztunk együtt, és mivel ő pilótának tanul, sokat tudott mesélni a repülők működéséről, arról, hogy miért nem kell félni a turbulenciától, és hogy hogyan készítik például a kávét 10 km-es magasságban. Az első repülésem kereken 10 éve volt, 2008-ban, amikor egy rövid Budapest-Velence járatot gondoltak ki nekem a barátaim. Elsőre furcsa érzés volt, szédültem, tapostam a padlólemezt egy-egy süllyedésnél – mintha az bármit is érne –  végül persze túléltem. Azt ezt követő években “beletörődtem” a sorsomba, mert tudtam, hogy ha el akarok jutni bizonyos helyekre a világban, akkor a repülés elkerülhetetlen. 
Ehhez képest az elmúlt két évben a repülés szerelem lett számomra, ma nekem egyet jelent a szabadsággal, és pont ez a mai London – Budapest utam (amin ez a cikk is íródik valahol Franciaország felett) kereken az idei 50. repülésem és még 2 hónap hátra van az évből…
Amikor kicsit is rossz érzéseim vannak egy-egy felszállás előtt, olyankor csak megnyitom a flightradar-t, és mindig megnyugtat az érzés, hogy ebben a pillanatban is éppen kb. 15000 gép van egyszerre a levegőben. Átlagosan 200-300 utassal számolva ez azt jelenti, hogy egy kisebb országnyi ember folyamatosan a levegőben van. Ezzel szemben évente átlagosan egy nagyobb repülőgép-katasztrófa történik, tehát az esély arra, hogy pont a Te géped fog lezuhanni: 1 a millióhoz…
screen_shot_2018-11-09_at_8_51_35_pm.png
Ma már annyira természetesen mozgok a reptereken, mint George Clooney az Egek ura című filmben és olyanokkal szoktam magam szórakoztatni mint például, hogy mérem hány perc alatt tudok átjutni a biztonsági ellenőrzésen. Az idei év legjobb befektetése egyertelműen a Priority Pass volt, amivel korlátlanul tudok besétálni a világ összes reptéri lounge-ába, és mivel kizárólag kézipoggyásszal utazom, ezáltal minimalizálom a nagyobb csomagok okozta kényelmetlenségeket és várakozási időket a reptereken.
“Amit mindenki utál a repülésben, a keringetett levegő, a mesterséges világítás, a gépi narancslé és a reptéri várók – nekem mind az otthon melegét jelentik. “ – Egek ura

Mi az összefüggés az utazás és a kreativitás között?

1. Az utazás során folyamatosan a komfort zónánkon kívül mozgunk.

Amikor éljük a “normális életünket” – persze kinek-mi a normális – olyankor a megszokott keretek között mozgunk, ebben érezzük magunkat biztonságban. Reggel csukott szemmel is lefőzzük a kávét, mert tudjuk hova kell nyúlni csészéért, lemegyünk a pékségbe a szokásos túrós táskáért, ugyanott veszünk újságot, utazunk az ismerős járművel, amiről pontosan tudjuk hol áll meg és merre tart. A velünk szembejövő információ áradatot a nyelv és a helyismeret okán könnyedén dekódoljuk. A mindennapos rutin tevékenységek során azonban alig tornáztatjuk az agyunkat, a megszokások rabjaivá válunk.

Ezzel szemben külföldön eleve úgy indulunk, hogy azonnal valamilyen idegen nyelvet kell használnunk, meg kell értetnünk magunkat és értelmeznünk kell a megszokottól eltérő jeleket, üzeneteket. Még a legátlagosabb művelet elvégzéséhez is “feladatokat” kell megoldanunk. Meg kell találni a szállást, kell venni helyi SIM-kártyát, meg kell kérdezni a kalauzt, hogy biztos jó vonatra szállunk-e miközben folyamatosan új emberek között vagyunk és új ingerek érnek. Minden esetben új szituációkat kell tudni megoldani, ez pedig stimulálja az agyat és a kreativitást.
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Zoltán Dallos (@zoltan.dallos) on


2. Bár ma már egyre több repülőn van WiFi a fedélzeten, mégis ez jellemzően drága és lassú, így inkább offline módban szoktam maradni a repülés idejére.

Mondjuk szerintem eleve az is egy csoda, hogy 10-11 km magasan egy 800 km/h-val suhanó repülőn internetezünk, néha még ma is felfoghatatlan hogy hol tart a technólogia…

Szóval offline vagyok. Nem csörög a telefon. Nem pittyeg a messenger percenként. Nem ugrik fel az új e-mail értesítés. Csak a hajtómű kellemes zúgását hallom. Emiatt jellemzően a repülési időt szoktam kihasználni olyan feladatokra, amik kreativitást igényelnek, amikben el kell merülni. lyenkor szoktam például cikkeket írni (mint ezt is), videót vágni, vagy egy-egy előadásra felkészülni.

3. A felfedezés inspirál.

Még egy hosszú, 10-12 órás repülés után is, még amikor hulla fáradt vagyok, akkor is úgy érzem, hogy maga az utazás feltöltött energiával. Teljesen más az ablakon kitekintve az Alpok havas csúcsaira révedni, mint a zsúfolt 7-es buszból figyelni a Blaha Lujza téren zajló hétköznapokat.
Az emberiségbe bele van kódolva a felfedezés iránti vágy, így jutottunk el 500 éve Amerikába, így léptünk a Holdra, és ennek köszönhetően hódítottuk meg a Föld legmagasabb hegycsúcsait is.
 
 
Szerencsére a technika rohamosan fejlődik, és a piaci verseny is az utazóknak kedvez, ma már szinte fillérekből repülhetünk bárhova a világon, ma már nem is értem, hogy az életem első 33 évében ezt a lehetőséget miért nem használtam ki.
View this post on Instagram

A post shared by Zoltán Dallos (@zoltan.dallos) on

Az 5 kedvenc "Coworking" Kávézóm Budapesten

img_8592.jpg 
Az elmúlt évtized technikai fejlődése lehetővé tette, hogy ma már szinte bármilyen munkát, tevékenységet el lehet végezni bárhonnan. Nemrég volt 10 éves az első iPhone bemutatása, ma pedig már mi sem természetesebb annál, hogy okostelefonja van mindenkinek.
 
Természetesen nem minden munka végezhető el távolról, pld nem lehet így műteni vagy fát vágni, de meglepően sok olyan terület van, ahol egy laptop segítségével bárhonnan dolgozhatunk. Egyre több cég jön rá arra, hogy a home office engedélyezésével nem csak a kolléga hatékonyságát tudják növelni (nem beszélve a lojalitásáról), hanem költséget is tud csökkenteni, kisebb iroda, kevesebb utazási költség, stb.

 

A távmunka viszont egyrészt felelősség, szükséges hozzá egy nagyfokú önkontroll és motiváció, másrészt pedig felmerül a kérdés, hogy hol jobb dolgozni: otthon, kávézókban vagy esetleg a manapság egyre divatosabb coworking irodakban.

 

 
Otthon sok a csábítás, csenget a postás, fúrnak a szomszédban,vagy éppen túl kényelmes a kanapé. A coworking iroda jellemzően minimum egy hónapos elköteleződést igényel, és egy helyhez köt, így sokaknak maradnak a kávézók, ahol manapság én is dolgozom...
 
 

De mi az igazán fontos egy kávézóban, ha hatékonyan szeretnénk ott dolgozni?

 • központi lokácio
 • Stabil, gyors internet
 • Legyen benne élet, jó hangulat, de ne legyen túl zsúfolt és hangos
 • Jó kávé és kedves személyzet
 • Kényelmes székek
 • Konnektorok
 
 
Ezen szempontok alapján összegyűjtöttem a mostani kedvenceimet Budapest belvárosában, a poszt alján kommentben jöhetnek további ajánlások!
 

Suwu

 
A Ferenciek terén eddig a Madal volt a törzshelyem, viszont az utóbbi időkben túl sokan gondolkodtak hasonlóan így elég zsúfolt és levegőtlen lett a hely. Találtam egy jó alternatívát, a Kossuth Lajos utca túloldalán, a Petőfi Sándor utcában lévő, egy éve nyitott, szintén speciality kávézót, a SUWU-t, ahol széles kávé kínálat, szuper gyors internet és kellemes dizájn várja a vendégeket.

 

 

Hygge Cafe (Bang and Olufsen store, Bálna)

 
Sokan a mai napig nem tudják hogy a Bálna szabadság híd felé néző főbejáratánál lévő Bang and Olufsen márkabolt egyben egy újhullámos kávézó is, egyedi belső dizájnnal, motorokkal, high-end audio felszerelésekkel, jó időben hangulatos terasszal. Az internet gyors, a személyzet kedves, jó a kávé, viszont a konnektorokbol lehetne kicsit több is.

 

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Zoltán Dallos (@zoltan.dallos) on

 

 
 
 

Hi5 Pub Budapest

 
 
Idén nyitott a belváros szívében, a Dessewffy utcában ez a fiatalos pub ahol mindenki pacsival (Hi5) köszönti egymást. Ettől a héttől már a megszokott itallap mellett meleg étel kínálattal is várják vendégeiket. Korábban készítettem interjút is a vezetőséggel, Andival és Attilával, akik meséltek a Hi5 pub koncepcióról. A lenti kreatív szoba 10-12 főnek, a nagy terem 35-40 főnek bérelhető, előadásra, workshopra és egyéb üzleti rendezvényekre.
 

 

img_8608.jpg

 

 

Eiffel Bistro

 
A Nyugati térnél megtalálhatóak a nagyobb kávé franchise láncok, de jellemzően mindegyikkel ugyanaz a baj, hogy zsúfoltak, drága a kávé es nem a legjobb minőség. A Bajcsy-Zsilinszky úton a Bazilika felé indulva található az egyik kedvenc helyem, az Eiffel bistro, ami reggel és délután tökéletes helyszín munkára vagy tárgyalásra, délben pedig változatos, 2-3 fogásos menüt kínálnak kedvező áron.
 

 

Kelet Kávézó és Galéria

 
Nézzünk egy jó példát a Budai oldalon is: a Bartók Béla úton ikonikussá vált a Kelet kávézó és galéria, ahol bár elég nagy a nyüzsgés, és sokszor zsúfolt, cserébe bent a hangulatos könyvespolcok, kívül pedig a védett terasz teszi otthonossá. Finom a kávé, több féle meleg étel közül is lehet választani és a nyitvatartás sem utolsó, korán nyit, későn zár és jellemzően unnepnapokon is nyitva van.
 
 
kelet-ka_ve_zo_-e_s-gale_ria-7-1.jpg

 
 
 
 

ÜZLET ÉS UTAZÁS » VLOG #112

JEGY VÁSÁRLÁS 

 

"Üzlet és Utazás" címmel tartunk egy estét, 3 vendég előadóval, 2 kapcsolatépítő szünettel, hogy a nyári szünet után mindenki kellő motivációval induljon neki a szeptembernek!

A jó hangulatról a Gere & Schubert pincészet gondoskodik.

Előadások:

Dr. Hajdú Zsanett - A világjárásból megélni számítógép nélkül?Zsanett két éven át kutatta az amazóniai indiánok gyógynövényismeretét, oktatott és biológiai projektekben vett részt, mindezt 22 évesen, lelkesedésből, anyagi háttér és nyelvtudás nélkül elindulva. Vajon mi lenne a te sztorid, ha elindulnál arra, amerre a szíved húz?

Mándó Milán - Minner.hu - Vállalkozási ötletek utazással illetve a helyfüggetlen életmóddal kapcsolatban. A Minner ma már több tízezres olvasótáborával meghatározó lett a kis- és kezdő vállalkozók körében.

Csonka Gábor - VÁNDORBOY - The most travelled Hungarian! - részletek hamarosan...

Dallos Zoltán - "1 év alatt a föld körül" - 2017-2018-ban bepótoltam azt amit az első 33 évben nem, összesen 18 országban jártam, és közben több üzleti ötlet megvalósításán kezdtem el dolgozni. Elkezdtem videózni, vlog és interjú formában, amiből mára mára közel 150 rész elérhető. Az előadásomban az elmúlt 1.5 év tapasztalatát, tanulságait osztom meg Veletek

 

És ne feledjétek, az inspiráló előadásokon túl tartunk 2 kapcsolatépítő szünetet, mert az a célom, hogy a legtöbb értéket kapjátok az este végére

 

JEGY VÁSÁRLÁS 

 

"Mentes" élet

img_6615.JPG

 

Oltványi Zsolttal beszélgettünk ebben a részben a MENTES üzem történetéről, a "mentes divatról" és az üzleti sikereikről...

Volt szó laktóz és glutén érzékenységről, a termékek gyártásának hátteréről, alapanyagokról és nem utolsósorban üzletről. És hogy mitől mentes az üzem? Attól, hogy glutén,- laktóz,- és cukormentes termékeket gyártanak.

 

 

A vásárlók, vagyis a paleo,- vegán étkezés hívei Zsolt szerint 50%-ban divatot követnek, míg a másik fél az „érzékenyek” csoportja, akik nem fogyaszthatnak cukrot, laktózt vagy épp glutént. Érdekesség, hogy a gluténnal annyira vigyázni kell, hogy a légtérbe se kerülhet be, mivel a levegőben is képes terjedni, ezért a glutént teljesen ki kell zárni az üzem területéről.

 

Random SHOW #30 / Oltványi Zsolt - Mentes cukrászüzem

 

Zsolt szerint a vállalkozás megkezdése előtt mindenképp osztani-szorozni kell, nehogy úgy járjunk, hogy olcsóbban adjuk a terméket, mint annak az előállítási költsége. Érdemes a kezdetektől fogva Excelt vezetni a megtérülésről, költségekről, alaptételekről, eladásokról. Az Excel táblázatokat kinőve a következő lépés valamilyen vállalatirányítási rendszer, ahogy azt a Mentes cukrászüzem is teszi, a folyamatainak átláthatósága érdekében.

 

Jövőbeli terv a gyártás technológia fejlesztése, hogy kevesebb típusú előállítással hasonló mennyiséget állítsanak elő. Emellett tervben van egy stúdió berendezése, ami megjeleníti mindazt, amit a cég képvisel, délelőttönként mozgásra buzdító programokkal, délutánonként „mentes” termékek előállításával, hagyományos módszerek megismerésével várja majd vendégeit.

  

A vállalkozás B2B valamint B2C területen is jelen van, vagyik kiskereknek és végfelhasználóknak is értékesít. A felhasználókat főleg online marketing eszközökkel, a közösségi médián keresztül érik el, míg a kereskedői célcsoport figyelmét elsősorban PR eszközökkel keltik fel. Főleg a nagyobb partnerek irányába nyitnak, mivel alapvető tény, hogy jobban megéri nagy mennyiségben előállítani egyfajta terméket.

További sok sikert kívánunk! :)

 

Céginformációk és rendelés: http://www.mentes.co.hu/

 

kekRandom SHOW #30 / Oltványi Zsolt - Mentes cukrászüzem 3

SHAPR - Az üzleti Tinder

screen_shot_2018-07-04_at_5_22_56_pm.png

A mai Random SHOW-ban újra előkerült a SHAPR, így gondoltam írok egy összefoglaló posztot is hozzá.

 
Miről van szó? A SHAPR célja az üzleti kapcsolatépítés, a mobilon futó applikáció ugyanolyan szisztéma szerint működik, mint a társkereső Tinder.

 

A különbség az, hogy a SHAPR elsősorban üzleti célú, így Facebook helyett a LinkedIn profilunkkal tudjuk összekötni a rendszert, és a profilokat böngészve jobbra húzzuk azt, aki szimpatikus és releváns kapcsolat lehet a vállalkozásunk számára, balra pedig azt akivel most nem szeretnénk üzleti kapcsolatba lépni.
 

 

A SHAPR profilunkon egy rövid összefoglaló után ki tudjuk tölteni, hogy milyen jellegű kapcsolatot keresünk:
 • munkatársakat vennénk fel
 • munkahelyet keresünk
 • befektetnénk egy ötletbe / startup-ba / vállalkozásba
 • mi keresünk befektetőt az ötletünkhöz
 • mentort keresünk
 • karrier váltáson gondolkozunk
 • üzleti partnert, társ-alapítót keresünk
 • egyszerűen csak inspirációt vagy barátokat keresünk
 
Ezt követően meg tudjuk adni, hogy milyen módon szeretnénk kapcsolatba lépni:
 • személyesen egy üzleti ebédre
 • reggelire, kávéra
 • telefonhívást preferálunk
 • videóhívás
 • vagy inkább munka után, esetleg hétvégén szabadidőben találkoznánk

 

A LinkedIn-ről importált adatok alapján a SHAPR profilon automatikusan megjelennek a korábbi munkahelyeink, milyen iparágakban tevékenykedtünk, valamint milyen iskolákat végeztünk.

 

 
 
Saját tapasztalatom:

 

Magyarországon egyelőre kevesen ismerik ezt a lehetőséget, kevés SHAPR regisztráció van jelenleg, viszont külföldön nagy sikere van. Február végén Londonban volt az első olyan találkozóm, amit a SHAPR segítségével egyeztettem le. A hölgy üzleti tervek készítésével, befektető közvetítéssel és mentorálással foglalkozik, így gyorsan realizáltuk, hogy a tevékenységeink milyen jól kiegészítik egymást, ugyanis ha valakinek segít az üzlet tervezésben, akkor utána a következő lépés a marketing és a kommunikáció.
 

Az első ajánlásából nem lett üzlet, viszont a másikból igen, már több mint egy hónapja dolgozunk együtt, és eddig mindenki elégedett a közös munkával.

 
És az egész ott indult, hogy kipróbáltam a SHAPR-t, az üzleti Tindert… Nincsenek véletlenek �
 
 

screen_shot_2018-07-04_at_5_31_47_pm.png

SHAPR - THE BUSINESS TINDER