Üzlet és utazás

Alkalmazottból Vállalkozó?!

2019. június 17. - dallos.zoltan

 

 

Azok között, akik reggelente 7 és 9 óra között a munkahelyükre igyekeznek, sokan vannak, akikben egy vállalkozó lappang. Talán maguk is érzik ezt, és fel-felmerül bennük, hogy nincsenek a helyükön, vagy már van is egy konkrét ötletük, amire egy vállalkozást építenének. Csak nem tudják, hogyan fogjanak neki. Az alábbiakban végigvesszük, milyen szemléletmódot és készségeket hasznos már a vállalkozás kezdetén elsajátítani, és szó esik arról, milyen feltételeket érdemes kialakítani az indulásnál.

 

Mi tart vissza? Bontsd le a korlátokat!

 

Nagyon sokan vannak, akik évek óta ülnek egy vállalkozási ötleten, de nem fognak neki a megvalósításnak. Arról álmodoznak, mi lenne, ha… de a végtelenségig halogatják. Ha megkérdezzük ezeket a küszöbön toporgó vállalkozójelölteket, mi tartja vissza őket, nagyon hasonló dolgokat mondanak. Például:

  • Nehezen engedik el az alkalmazotti lét biztonságát és viszonylagos kényelmét. Sokan nem is tudják, milyen sokat jelent az életükben az az apró, de markáns tényező, hogy minden hónap 10-éig megkapják a fix összegű fizetésüket, amíg fel nem merül annak eshetősége, hogy a jövő hónaptól nem fog megérkezni a számlájukra ez az összeg. Arról nem is beszélve, hogy vissza kellene adniuk a céges telefont, céges laptopot, céges autót… Sokan mondogatják, hogy nem szeretik az állásukat és a munkahelyüket, de ha felmerül, hogy eltűnik az életükből ez a munkahely, kiderül, hogy az elvesztésétől való félelem erősebb, mint az iránta érzett utálat. Mert a bizonytalanság veszélyesebbnek tűnik, mint egy kellemetlen, de ismerős és kiszámítható dolog. Szinte mind így vagyunk ezzel. Így vagyunk összerakva, ilyen az emberi működés.
  • Félnek a kudarctól. Attól, hogy nem sikerül megélhetést építeniük az üzleti ötletükre, és egy év múlva ott állnak pénzügyi tartalékok nélkül. Legyünk őszinték: van alapja ennek a félelemnek, még akkor is, ha valaki üzleti zseni. Kérdés, hogy annak is van-e alapja, hogy e miatt a félelem miatt ne vágjanak bele?
  • Nem látnak maguk előtt pozitív példát és a társas környezetük sem bátorítja őket. Manapság még többen dolgoznak alkalmazottként, mint vállalkozóként, így az ember közvetlen hozzátartozói, távolabbi rokonai, barátai is jó eséllyel alkalmazottak. Érthető módon ők általában inkább az alkalmazotti léthez ragaszkodnak, és – merő jó szándékból – a kételyeket erősítik fel a vállalkozópalántákban.

 

 

Ha magadra ismertél az iménti pontok valamelyikében vagy mindegyikében, akkor azt javaslom, tedd fel a kérdést: elég erős indokok ezek arra, hogy ne tégy egy próbát a szívednek kedves ötleteddel? Elég kifogás mindez ahhoz, hogy meg se próbáld megvalósítani az álmodat? Én azt gondolom, hogy nem. Ha felkészült vagy, akkor sikerülni fog, hogy alkalmazottból vállalkozóvá válj. Az alábbiakban megnézzük, mire érdemes felkészülnöd, hogy a sikeres vállalkozások számát gyarapítsd!

 

2 dolog, amire előre készülj fel

 

Van néhány dolog, amik vállalkozói készségek, de már a vállalkozás indítása előtt érdemes elkezdeni őket fejleszteni, egyrészt mert alkalmazottként is hasznát veszed ezeknek, másrészt jobban jársz, ha rutinná válnak, mire belefogsz a vállalkozásba.

  1. Fejleszd a pénzügyi jártasságodat! Sajnos ez a terület szinte teljes egészében kimarad a közoktatásból (igaz, ezen a téren már látni pozitív kezdeményezéseket), így hát mindenkinek magának kell pótolnia a tudásbeli hiányosságokat. Rendelkezésre állnak könyvek, képzések, csoportok, amik a pénzügyi ismeretek gyarapítását szolgálják. Javaslom, élj ezekkel a lehetőségekkel, hogy tudatosabban tervezd meg a pénzügyeidet és átgondoltabban használd fel az erőforrásaidat.
  2. Bővítsd a kapcsolati hálódat! Nem arra célzok, hogy ismerkedj meg „a megfelelő emberekkel”, és igyekezz nem megérdemelt előnyökhöz jutni. Ehelyett arról van szó, hogy légy nyitott új ismeretségekre és járj el olyan alkalmakra, ahol emberekkel találkozhatsz. Ne zárd el magad más emberektől, inkább keresd olyanok társaságát, akikkel együtt tudsz gondolkodni. Fontos az is, hogy nem dicsekedve, de jól érthetően kommunikáld feléjük, miben vagy jó, megteremtve így annak a lehetőségét, hogy valaki megtaláljon egy megbízással vagy megrendeléssel. Az Alkalmazottból Vállalkozó könyvben konkrét tippeket találsz arra, hol és hogyan lehet ismerkedni oly módon, hogy az természetesen hasson.

 

Válj sokoldalúvá!

 

Az alkalmazottból vállalkozóvá válás egyik legnagyobb váltása, hogy míg alkalmazottként az ember egy-két kisebb feladatra szakosodik, egy kis csavart képezve egy nagy gépezetben, addig vállalkozóként egy egész rendszert kell átlátnia, és valamennyit értenie kell szinte minden részfeladathoz (azzal együtt is, hogy természetesen érdemes szakértők, szakemberek tudását igénybe venni).

Például tetszik, vagy sem, foglalkozni kell az online marketinggel. Az online marketing használata olyan manapság, mint száz évvel ezelőtt az írás-olvasás elsajátítása. Sokan mondják, hogy nem szeretik a közösségi médiát, nem szeretik ott tölteni az idejüket. Magánemberként rendben van, ha valaki nem oszt meg fotókat, de ha szeretne egy terméket vagy szolgáltatást eljuttatni a vevőkhöz, akkor jelen kell lennie és meg kell mutatnia a termékét a közösségi média azon platformjain, ahol a potenciális vevők is vannak, különben nagy hátrányból indul.

 

 

Emellett egy vállalkozónak fontos képben lennie néhány alapvető jogi fogalommal, hogy képes legyen értelmezni a szerződéseket és tudja, mit ír alá. El kell sajátítania a könyvelési alapokat is, például azt, hogy mi az áfa, illetve ha valaki KATA adózást választ, akkor annak mik a feltételei.

 

Hogyan fogj bele?

 

Ha félelmetesnek tűnik a gondolat, hogy beleugorj a mély vízbe, vagy rögtön az elején céget alapíts, választhatsz valamilyen köztes, átmeneti megoldást. Sokan például részmunkaidős állásban dolgozva kezdenek neki a vállalkozásnak, így rendelkeznek bizonyos szintű létbiztonsággal, de jut idejük és energiájuk a saját projektjükre is. Mások egyetlen nagy megbízóval rendelkeznek az indulásnál, akitől folyamatosan kapnak munkát, és mellette elkezdik felépíteni a vállalkozásuk további lábait. Elképzelhető, hogy egy-két év alatt úgy kinövi magát a business, hogy szükséges lesz egy kis átszervezés, és nyugodtabb szívvel hagyod ott a részmunkaidős állásodat, vagy újratárgyalod a feltételeket az immár túl sok időt igénybe vevő megbízóddal. Ha megteremted a fokozatos fejlődés lehetőségét, te magad is lépésről lépésről, újabb és újabb dolgokat tanulva tudsz haladni, ahelyett hogy elborítana egy nagy és hirtelen történő váltás.

Vállalkozási formák tekintetében fontos tudnod azt is, hogy nem szükséges az elején céget (kft.-t, bt.-t) alapítanod – lehetsz egyéni vállalkozó is. Ha ezt választod, indíthatsz KATA vállalkozást, ez esetben a kisvállalkozások tételes adóját kell hónapról hónapra egy összegben fizetned, az elvégzett munkáról pedig számlát állítasz ki. A KATA adózás nagyon kedvező környezetet és rugalmas feltételeket teremt a vállalkozásnak, mert bármikor szüneteltetheted és újraindíthatod, illetve nem ró nehezen teljesíthető költségeket az induló vállalkozásokra.

 

Amiért megéri

 

A vállalkozás nem sétagalopp. Egy sikeres vállalkozás mögött nemcsak egy jó ötlet és sok-sok befektetett munka van, hanem proaktív, dinamikus szemléletmód. Én magam immár három éve vagyok vállalkozó, és ha feltennék nekem a kérdést, hogy mi az, amiért megéri, két szót mondanék: szabadság és a fejlődés.

Alkalmazottként többnyire a komfortzónán belül, vállalkozóként a komfortzónán kívül vagyunk. Egyvalami biztos: kizárt, hogy belesüllyedjünk a megszokásba, mert mindig jönnek új helyzetek, új projektek, új kihívások, amik egyúttal a folyamatos fejlődés lehetőségét is megteremtik. Ezek visznek előre.

A szabadság pedig azt jelenti számomra, hogy eldönthetem, hogy mikor mit csinálok. Azzal a tudattal kelek fel minden reggel, hogy olyasmivel töltöm a napomat, amiért lelkesedem és amivel szeretek foglalkozni. Ez az, amiről soha nem szeretnék lemondani.

 

Olvass bele az ALKALMAZOTTBÓL VÁLLALKOZÓ könyvembe, kattints a képre:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://uzlet-utazas.blog.hu/api/trackback/id/tr5114899012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása