Üzlet és utazás

10 ötlet Facebook LIVE videókhoz

2018. március 17. - dallos.zoltan
v87_2.jpg
Közel egy éve készítek rövid videókat, vlog-ot a YouTube-ra és nagyjából fél éve kezdtem el a Random SHOW-t ami során random helyszinen és időben beszélgetek inspiráló történetekről érdekes emberekkel. Ez utóbbihoz a Facebook LIVE videó formátumot választottam.
16 epizóddal a hátam mögött össze gyűjtöttem 10 olyan ötletet, tanulságot, amire érdemes figyelni:
» kamera: alapvetően nincs szükséged semmilyen komoly kamerára ahhoz, hogy jó minőségű videókat csinálj. Ma már az okostelefonok többsége 4k-ban is rögzít, de a 1080p (Full HD) bőven elég ahhoz, hogy mind a YouTUBE-ra, mind Facebook LIVE-on élvezhető minőségű videót készítsünk.
» állvány: érdemes egy jó tripod, amivel tudod rögziteni a telefont, nem dől el, nem rázkódik stb.
» mikrofon: a legtöbb visszajelzés a rossz minőségű hang miatt érkezett, ugyhogy érdemes befektetni 1-2 jó minőségű csiptetős mikrofonba. Interjúhoz találtam kinai oldalakon 2 csiptetős véggel rendelkező mikrofont 1.5 és 6 méteres hosszú kábellel is, ami a célnak megfelel
» stabil internet: érdemes olyan helyen csinálni Facebook LIVE videót, ahol minimum 10/10 mbit sebességű, megbízható internet van. Én mindig azzal kezdem, hogy a SpeedTest alkalmazással megnézem a WiFi sebességét, nehogy emiatt szakadozzon a videó
» telefon off: sajnos előfordult már hogy ezt elfelejtettem, és belecsörögtek a videóba, aminek köszönhetően megszakadt a feltöltés. Elég zavaró tud lenni. Facebook LIVEvideó során érdemes bekapcsolni a repülő üzemmódot a telefonon (a WiFi ettől függetlenül működik)
» Facebook LIVE videó indításakor figyeljünk arra, hogy vízszintesen legyen a telefon az inditáskor, mert ha álló képpel inditjuk el a felvételt, és utána fordítjuk el a kamerát, akkor menet közben már nem állitja át, és meg fog fájdulni az emberek nyaka, ha 90 fokkal el van forditva a kép :)
» A Facebook Page Manager applikációban van lehetőség átállítani HD minőségűre az élő videókat. Sajnos erre is csak 15 interjú rész után jöttem rá :)))
» A Facebook LIVE videó elérése még mindig kiemelkedő (függetlenül attól, hogy élőben hányan vannak jelen, utólag sokan látják), a Facebook algoritmusa díjazza az élő videókat, és ezzel próbálja motiválni a készítőket, hogy ezt a platformot használják. A legnépszerűbb Random SHOW epizódot már több, mint 15.000-en látták már.
» A Facebook LIVE videót a feltöltés után le tudod tölteni (Publishing Tools » Video Library), és fel tudod tölteni YouTUBE-ra, illetve ha egy interjút készítettél, akkor a hanganyagot SoundCloudra, és egyéb csatornákra. Érdemes “szétszórni” okosan a tartalmat, add meg a lehetőséget rá, hogy minél többen rátaláljanak
» És a legfontosabb: ha egy ötleted, amiről szivesen beszélnél Facebook LIVE videóformájában, kezd el. Ne gondolkozz sokáig, nincs vele vesztenivaló. Ha nem sikerül jól, akkor max letörlöd. Mi baj lehet?? Tedd meg az első lépést! Hajrá!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://uzlet-utazas.blog.hu/api/trackback/id/tr8613748922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása