Üzlet és utazás

Mi van a hátizsákban?

2018. március 26. - dallos.zoltan

screen_shot_2018-03-26_at_1_09_05_pm.png

 

Sosem tartottam magam igazi “backpacker” turistának, de törekszem arra, hogy megtaláljam az optimális egyensúlyt a minimalizmus, a praktikum, és a kényelem dimenziói között. Nem cipelek túl sok ruhát magammal, nem viszek feladott poggyászt.

De amióta a fotózás / videózás elkezdett komolyabban érdekelni, azóta esélytelen, hogy egy hátizsákba beférjek mindennel együtt, úgyhogy új szokásokat kellett kialakítani, illetve igazodni a légitársaságok – néha szigorú – kézipoggyász szabályaihoz.

 

A gurulós kézibőröndről készült tegnap egy videó (amiben amugy meg is lehet nyerni egy alig használt TOUAREG bőröndöt), ugyhogy ebben a posztban inkább a hátizsákra és a kütyükre koncentrálok. De mindenekelőtt – nézzük meg a 3 fapados légitársaság kézipoggyász szabályait, hogy ne érjen bennünket meglepetés a beszállás során:

» Ryanair: alapárban fel lehet vinni kis méretű kézitáskát (v. hátizsákot), és egy gurulós kézipoggyászt (55x40x20), de az esetek 99,9%-ban elveszik a repülőgép mellett, és felrakják a rakodótérbe. A priority boarding esetén felengedik mindkettőt az utastérbe

» Wizzair: ITT KELL FIGYELNI: kizárólag 1 db, pár centivel nagyobb – gurulós kézipoggyász van benne az alap árban. Második kistáskát (válltáskát – hölgyek, hátizsákot, laptop táskát) kizárólag a priority boarding esetén van lehetőségünk felvinni a fedélzetre. Erre megoldás lehet ha egyiket berakjuk a másikba, úgy áthaladunk a kapun, és a felszálláskor kivesszük a törékeny dologkat – de ez nem a legelegánsabb megoldás.

» EASYJET: Hasonlóan a Wizzair-hez az alap árban kizárólag 1 db kézipoggyászszállítható, azonban itt annyiban rugalmasabbak, hogy a második kis kézit több esetben is felengedik, pld: XL lábtér választása esetén, FLEXI foglalással, vagy priority boardinggal.

 

img_0727.jpg

 

Vélemény:

Egyik oldalról lehet szidni a fapados légitársaságokat, több olyan hisztis, felháborodott posztot is olvastam hogy a kapunál levámolták az embert a plusz hátizsák miatt, és mekkora g.ci a légitársaság, stb… Azonban pár dolgot ne felejtsünk el:
  1. fillérekből utazunk, Európában óriási verseny van a fapados piacon, egyik hétvégén Milánóban kávézunk, másik hétvégén a sarki fényt kergetjük Izlandon. Ha kifogunk egy jó akciót, akkor ezt szinte egy belföldi vonatjegy áráért meg lehet járni.
  2. a fedélzeten nincs elég hely. kb 90 gurulós kézipoggyász fér el az ülések feletti tárolókban, és jellemzően 180-200 utas van egy gépen. Muszáj valahogy szabályozni.
  3. a fapados társaságnak is meg kell vmiből élnie. Olcsón utazunk, de bármilyen extra igényünk van, akkor azért fizetnünk kell. Mivel az átlag utazás tartam Európában 3-4 nap, ezért mindenki próbálja bele varázsolni magát a kis méretű kézipoggyászokba, így elkerülve a feladott poggyász díját. Érthető.
  4. aki nem tájékozódik utazás előtt a szabályokról az ne hisztizzen. Ha van olyan ismerősöd, aki meg van zavarodva a mostani szabályozástól, mint Ádám és Éva anyák napján, akkor küldd át neki kérlek ezt a cikket.

 

img_07201.jpg

 

Na és akkor térjünk vissza a kütyüs hátizsákomhoz:

» MacBook AIR 13” és töltő – enélkül nem indulok el sehova – kell munkához, videó vágáshoz, mindenhez.
» A kis biszbaszos szütyőben: töltő kábelek, áram átalakitó (UK/US/EU), toll, stb.
» jelenlegi kamerám, CANON 80D, ami bár DSLR, de videózáshoz tökéletes (kihajtható kijelző, videó közbeni autófókusz, és 1080p/60 fps felbontás miatt) » + tartalék akksik, töltők, stb. + gyári kit obi + fix 50mm 1.8 fotózáshoz + uton van a canon 10-18 mm széles látószügő objektiv, ami a vlogoláshoz még praktikusabb lesz halk motorral, megfizethető áron.
» Powerbank – minden lemerül, tölteni kell. min 10000 mAh javasolt
» mikrofonok – TAKSTAR puskamikrofon jó a közeli felvételekhez, azonban interjúhoz jobban bevált a 2 felé osztható 6m-es vezetékes változat. Több összehasonlítás néztem a RODE videomic és a Takstar között, a RODE profi, de a Takstar nem sokkal marad el minőségben, cserébe 1/5-ébe kerül kb.
» vezetékes füles – Jó dolog az Apple Airpods, de akármennyire jól birja (4-5 óra), néha akkor is lemerül. Másrészt a videó vágásnál a bluetooth technika miatt akármennyire vérprofi a cucc, van egy 1/10 másodperces késés, ami a dinamikus vágásoknál igenis számít – emiatt itt jobb a vezetékes még mindig.
» Külső winchester – Maxtor 1 TB – 1 napi VLOG kb 20-30 gb helyet foglal, és miután a év összefoglaló készítésekor a falba vertem a fejem, mert nem találtam a Kolumbiai nyers videóimat, azóta mindent megtartok, archiválok, sosem lehet tudni mikor fog kelleni újra
» XIAOMI bluetooth hangszóró – mindig jó ha szól vmi zene

Ha bármi kérdésed van ezekkel kapcsolatban, így bátran.

üdv,
Zoli

A bejegyzés trackback címe:

https://uzlet-utazas.blog.hu/api/trackback/id/tr8513782530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása